Ce e de facut cand se ajunge cu organizarea nuntii la capitolul “videografie de nunta” va spune Kalmar Gyula de la Story Films in cele ce urmeaza:
Am luat decizia de a ma specializa in mod exclusiv pe filmare in urma cu 2 ani si cred ca este foarte important pentru viitorii miri sa cunoasca cateva aspecte cu privire la avantajele serviciilor specializate atat in cazul filmarii cat si la modul general. Problema serviciilor de fotografie si videografie „la pachet” este ca foarte des una din componente este mai slaba decat cealalta. Spre exemplu, fie din punct de vedere artistic, fie poate chiar si din punct de vedere tehnic. In plus, peste un anumit nivel, de multe ori selectia se face in baza preferintelor individuale si a stilului abordat, fiindca toti fotografii din categoria premium ofera imagini de buna calitate si folosesc echipamente profesionale, insa stilurile sunt uneori foarte diferite.
Prin urmare, s-ar putea sa ai un fotograf exceptional in echipa, dar clientii tai poate sa prefere un alt stil sau o alta abordare a fotografiilor de nunta. De aceea noi nu avem fotograf in componenta ci preferam sa recomandam fotograf dintr-un grup restrains de persoane ale caror nivel professional si simt artistic ne-a convins urmand ca sa ramana la latitudinea cuplului ce fotograf aleg.
Ingrid & Zsombi – Wedding highlights from Story Films on Vimeo.
Aspecte care ne definesc
Ce este cert e ca noua ne plac foarte mult nuntile si ne simtim bine in rolul de videograf de nunta, prin urmare consideram ca suntem potriviti pentru munca aceasta. Consideram ca ne definesc urmatoarele aspecte:
– viziunea deosebita asupra abordarii, la care lucram in permanenta pentru ca nu suntem adeptii copiatului de idei, locatii si cadre reusite de la alti videografi
– setul de valori, in care daca clientii se regasesc inseamna ca aceea colaborare are o probabilitate mare sa fie reusita pentru ambele parti
– punctualitatea, pe care o consideram esentiala la orice furnizor de nunta pana la urma – nu este loc de “dubla doi” in timpul unei nunti, mai ales la cele mai importante momente precum “Da”-ul de la cununia civila
– modul de lucru organizat – punem accent deosebit pe planificare, in special pe consilierea cuplurilor inainte de nunta prin sfaturi si sugestii pentru alcatuirea programului – astfel incat nici ei si nici noi sa nu ne lovim de probleme – un fel de wedding planning axat in speta pe latura de film
– faptul ca stabilim relatii stranse, uneori chiar de prietenie cu clientii care ne aleg
Etapele alegerii videografilor
Consideram ca este bine sa faceti o lista cu dorintele voastre pe cand ajungeti la capitolul videografi de nunta si sa vedeti ce caracteristici sunt mai importante pentru voi. Si va sfatuim sa faceti asta printre primele lucruri de pe TO DO-ul pentru nunta, alaturi de locatie, fotografi si muzica. De ce? Pentru ca, in general, in Romania primele solicitari pentru video incep sa vina cu 18-24 de luni inainte de eveniment.
Primim mai multe solicitari pentru a filma nunti in Ungaria. Despre piata de acolo putem spune ca primele solicitari incep sa vina cu 8-10 luni inainte de eveniment – vorbim aici de o diferenta de traditii si drumul pe care l-a urmat moda planificarii unui eveniment, a unei nunti mai exact.
Asadar, pentru cei care doresc sa se asigure de disponibilitatea noastra, sfatul este sa ne contacteze din timp, mai ales daca isi planifica evenimentul pentru o zi de sambata (in lunile mai, iulie sau august). Nu imi place sa grabesc pe nimeni in luarea unor astfel de decizii importante si intotdeauna sfatuiesc cuplurile sa analizeze bine toate informatiile. Va marturisesc ca mi-ar placea sa iau toate nuntile pentru care suntem solicitati si ca ne pare foarte rau cand trebuie sa refuzam un cuplu dornic sa colaboreze cu noi pentru ca deja suntem ocupati pe acea data.
Un sfat la acest capitol ar fi ca furnizorii pe care ii considerati cei mai importanti sa-i contactati cu mai mult timp inainte de nunta pentru a verifica disponibilitatea (de exemplu: locatie, fotografi, videografi, muzica etc.) si sa incercati sa-i sincronizati in functie de disponibilitatea acestora.
Dupa ce raspundem solicitarii, celor care doresc sa afle informatii detaliate despre noi, despre modul nostru de lucru, sa ne cunoasca, le recomandam sa stabilim o intalnire la biroul nostru sau sa avem macar o discutie pe Skype. Daca in urma discutiilor cuplul se decide sa colaboreze cu noi, se completeaza si semneaza un contract in care sunt specificate cele mai amanuntite detalii ale serviciului, obligatii si termen. Apoi se achita un avans si data nuntii este rezervata in calendarul nostru. Cam acesta ar fi cursul lucrurilor in cazul in care cineva doreste sa ne rezerve si sa aiba alaturi de ceilalti furnizori echipa Story Films pentru evenimentul mult asteptat. La modul general totusi nu exista o reteta in acest sens. Exista cupluri foarte hotarate care opteaza pentru o colaborare cu noi dupa o conversatie prin e-mail sau telefon si exista altii care revin si a doua oara si semnam contractul dupa ce au mai studiat si alte optiuni.
Ideal, in opinia mea ar fi sa existe o intalnire, in care viitorii miri sa ne povesteasca despre cum vad ei evenimentul lor, despre ce-si doresc in materie de filmare, despre ce putem noi oferi. In cadrul acestei intalniri ambele parti descopera un aspect foarte important si anume, daca se va putea colabora pentru un rezultat final de exceptie.
Echipamentul folosit de Story Films
Din pacate, videografia la noi in tara nu este la inaltimea la care ar fi bine sa fie din punct de vedere al reglementarilor si normelor legislative. Asa ca foarte multa lume considera ca nu ai nevoie de studii sau pregatire, ci este suficient sa ai o camera pe care sa o manuiesti cat de cat si astfel sa filmezi un eveniment. Si sa mai si ceri un cost nejustificat pentru rezultatul final. Sau sa ceri practici un pret foarte mic pentru cei ce isi doresc filmare de nunta doar “ca sa fie”. Ce pot sa spun este ca am fost educat de mic sa optez pentru bunuri sau servicii de buna calitate, fiindca variantele ieftine de foarte multe ori costa mai mult pe termen lung, decat cele scumpe. La fel consider ca este si cu videografia, iar din aceasta pricina ofer servicii in care cred si eu ca transmit valoare.
De multe ori suntem intrebati de ce lucram cu aparate profesionale de tip DSLR (adica cele cu care lucreaza si fotografii) sau ni se intampla des sa vedem miri foarte mirati de faptul ca aparent, echipamentul disponibil nu este impunator, mare sau voluminos. In primul rand, technologia DSLR o folosim fiindca permite doua lucruri extrem de importante: o profunzime de camp similara cu cea a camerelor video folosite in cinematografie si un volum / marimi scazute, ceea ce ne permite sa fim mai putin vizibili la eveniment, sa ni se observe mai putin prezenta. Nu urmarim in cadrul unei nunti sa atragem atentia asupra noastra – nunta ii are ca protagonisti pe miri si nu pe fotografi sau videografi.
Pe langa acestea, folosim recordere de sunet speciale pentru a capta un sunet de calitate superioara. De asemenea, folosim o serie de accesorii menite sa confere un “look” profesional si o imagine dinamica, dar stabila. Mai mult de atat nu consider a fi necesar. Mereu le spun clientilor sa se uite la materialele video create de noi si, daca le place modul in care arata imaginea, nici nu intru in detalii legate de aparatura folosita pentru ca acestea nu prezinta interes in cele mai multe cazuri, iar orice echipament este pe atat de bun ca si cel care-l utilizeaza – aparatura utilizata in filmare fiind de fapt doar extensia creativitatii noastre. Daca diferenta ar fi facuta doar de echipament, oricine cu o camera buna ar putea fi un videograf bun sau oricine cu un cuptor si un cutit de calitate ar putea fi masterchef.
Cam acestea ar fi sfaturile de la Story Films in materia alegerii videografilor de nunta, care speram ca va vor fi utile la momentul oportun. In cazul in care deja v-ati ales videografii pentru nunta, suntem curiosi sa aflam dupa ce criterii i-ati ales si cat de multumiti sunteti de rezultatul final.