Iti alegi furnizorii dupa chipul si asemanarea ta sau dupa anumite calitati? Pentru a-ti veni in ajutor, ne-am gandit sa ii intrebam pe profesionisti cum se vad ei in oglinda, ce trasaturi considera ca au sau ar trebui sa aiba furnizorii de nunta astfel incat sa existe o colaborare castigatoare. Pentru azi, hai sa aflam care e parerea fotografului Alina Botica.

Calitatile pe care fiecare fotograf de nunta ar trebuie sa le detina, dupa parerea mea, sunt:

  • pasiune, multa pasiune. Cum imi spunea o prietena “fara pasiune nu poti ajunge la performanta”, nu vei fi niciodata satisfacut de zilele tale, nu vei fi niciodata multumit de ceea ce realizezi in viata de zi cu zi.

 

  • rabdare. Succesul nu vine de pe o zi pe alta, iar imaginile bune nu se obtin imediat. Rabdarea si capacitatea de anticipare a unor momente sunt esentiale pentru orice fotograf de nunta. Jucati-va cu unghiurile, cu incadrarile. Aveti rabdare ca tot momentul sa fie terminat. Fotografiati pana cand sunteti siguri ca momentul a trecut, s-a epuizat.

 

  • dedicare. Nu trebuie sa fii expert de la primele evenimente, dar ar fi bine sa ai atata dedicare fata de ceea ce faci astfel incat sa inveti in permanenta si sa ajungi sa fii expert.

 

  • curiozitate. Este bine sa fii curios in legatura cu tot ceea ce fotografiezi si apoi sa ai capacitatea de a exploata aceasta curiozitate astfel incat sa vezi ce poti obtine.

 

  • deschidere catre client si nevoile acestuia – client service. Din punctul meu de vederea aceasta calitate trebuie sa o ai in caracterul tau sau sa fii dispus sa o capeti, in cazul in care nu exista. Fotografia de nunta este despre oameni si emotii in primul rand, doi oameni indragostiti, doi oameni cu nevoi diferite. Este ideal sa fii capabil sa afli nevoile acestora ca sa stii ca ceea ce le livrezi este ceea ce-si doresc.

 

  • sociabilitate. Intra cumva tot la deschiderea catre client deoarece fotografia de nunta este strans legata de cunoasterea oamenilor, oameni noi de fiecare data si fiecare cu personalitati diferite. Este foarte important sa ai un caracter sociabil astfel incat sa te poti adapta la fiecare om in parte si la fiecare poveste in parte, sa poti interactiona cu oamenii respectivi si, cel mai important, sa puteti comunica.

 

  • incredere. Cum am spus si mai sus, in fotografia de nunta vei intra in contact cu oameni si increderea in tine te va ajuta sa obtii ceea ce-ti doresti. Clientii se vor simti mult mai confortabil langa un fotograf care are incredere in el si in ceea ce face, bineinteles increderea ar trebuie sa aibe si un fundament, cum ar fi un portofoliu bun, o constanta in editare sau altele. A nu se confunda increderea in tine cu a fi increzut.

 

 • veselie. Asa cum a fi veseli ne ajuta in viata de zi cu zi, asa ne va ajuta si in fotografia de nunta. Nu uitati ca sunteti in contact cu oameni, cu un cuplu intr-una din cele mai frumoase zile ale vietii, si in general oamenii nu-si doresc alaturi un om morocanos, ci un om care sa-i faca sa se simta bine in prezenta acestuia, sa-i faca sa se simta confortabil in prezenta aparatului de fotografiat – un om vesel :)

image1-puncte-forte-alina-botica

image2-puncte-forte-alina-botica

La nivelul la care sunt in momentul de fata, diferentierea intre fotografi cred ca se face prin stilul de fotografiere, stilul de editare si caracterul fiecaruia dintre noi.

Eu imbin un stil clasic cu unul fresh, un stil portretistic cu unul fotojurnalistic, redau momente vesele si momente cu emotii puternice care sa amintesca de toate sentimentele traite in ziua respectiva. Imaginile mele sunt editate intr-un mod cat mai apropiat de realitate, cat mai apropiat de ceea ce a fost in ziua nuntii, bineinteles cu anumite accente personale care imi diferentiaza stilul de cel al celorlalti fotografi.

image3-puncte-forte-alina-botica

image4-puncte-forte-alina-botica

image5-puncte-forte-alina-botica

Care sunt punctele mele forte? Cred ca cel mai evident este pasiunea mea fata de fotografie si faptul ca intotdeauna zambesc, sunt vesela, sociabila si eman energie pozitiva. Alaturi de toate acestea este increderea pe care o am in mine si in ceea ce fac.

Consider un atuu faptul ca zambesc in permanenta si reusesc, astfel, sa-i fac pe oameni sa se simta confortabil in prezenta mea. Si pentru ca reusesc asta in majoritatea cazurilor, imi place sa ma bucur de imbratisarile primite in fiecare dimineata a nuntii, dupa ce petrecerea s-a terminat, si de multumirile primite de la mirii mei, inainte chiar de a vedea fotografiile din ziua nuntii. Imi amintesc cu drag de ceea ce mi-a spus o viitoare mireasa, pe care nu am apucat inca sa o cunosc personal deoarece locuim in orase diferite, si anume ca in ochii mireselor mele reusesc sa surprind o anumita privire pe care o au in ziua nuntii. In acelasi timp m-am bucurat si de faptul ca am fost numita “raza mea de soare” de catre o alta mireasa, m-am bucurat si cand oamenii mi-au spus ca prin imaginile mele pot trai emotiile celor fotografiati, ca reusesc sa spun o poveste prin fotografiile mele.

image6-puncte-forte-alina-botica

image7-puncte-forte-alina-botica

image8-puncte-forte-alina-botica

image9-puncte-forte-alina-botica

Nu as putea sa numesc unul dintre complimentele primite de la miri ca fiind cel mai dragut pentru ca toate sunt valente ale vietii mele de fotograf profesionist de nunta si ma bucur de fiecare in parte la fel de mult, ma emotionez la fiecare nunta in parte si la fiecare multumire pe care o primesc, la fiecare cuvant care imi demonstreaza ca ceea ce am facut, am livrat este ceea ce si-au dorit si si-au imaginat mirii “mei”.

Care dintre aceste trasaturi povestite de catre Alina Botica este cea care conteaza cel mai mult pentru tine, in ziua nuntii?

 

***

Citeste Best of Weddings 2015 – Catalogul nuntilor reusite din Romania

***