Cand vine vorba despre o nunta cu tematica, limitarile sunt foarte multe. In primul rand, avem de-a face cu o audienta eterogena – pe romaneste – oameni foarte diferiti intre ei, pe care trebuie sa-i distram și să-i hranim dupa placul si asteptarile lor. Asta face greu de urmat o linie tematica in divertisment si meniu – generand o varietate greu de cuprins intr-o tema.
Apoi, e greu sa-ti faci vazuta tematica, avand in vedere ca putina lume va respecta un dress code, cu atat mai mult cu cat el este extravagant. Nu prea-mi imaginez 150 de persoane inchiriind costume populare, venind imbracați intr-o anumita culoare, ca-n anii 50 sau, si mai si, ca in vremea vechii Rome.
Si-atunci nu ne ramane decat sa profitam la maximum de mediile de comunicare care nu tin de invitatii nostri, care ii vor surprinde si care va vor da ocazia sa scrieti o poveste.
Una dintre aceste zone de care ne putem folosi fara limite este papetaria. Invitatiile, meniurile, numerele/numele pentru mese, programele, cardurile, cardurile de multumire – plus orice alte materiale tiparite care ar putea fi plasate strategic si ar putea ajuta la transmiterea unui mesaj.
In ultima vreme au aparut tot mai multi furnizori de asemenea materiale – lucru care va da libertatea de a va produce papetaria personalizat, adica cu design facut la comanda. Desigur, daca gasiti un model care va place la nebunie la un asemenea furnizor, nu are rost sa va complicati cu un design personalizat.
In cazul in care optati pentru un design pe comanda, iata cateva sfaturi pentru voi:
1) incepeti procesul de design cu 4-5 luni inainte de eveniment, astfel incat sa puteti produce invitatiile cu aproximativ 3 luni inainte de nunta. Grija mare mai ales la perioadele in care se ofera ,,popular” invitatii la nunta (Paste, Craciun) – in aceste perioade furnizorii vor fi foarte aglomerati.
2) incercati sa oferiti referinte cat mai apropiate de ce va doriti si sa fiti clari in oferirea unui feedback
3) daca este posibil, cereti o mostra de invitatie inainte de a le produce pe toate. Puteti astfel sa vedeti textura cartonului sau a altor materiale implicate in productie si aveti timp sa le modificati daca ceva nu vi se pare in regula.
4) nu va limitati gandirea la cateva modele – aceste materiale pot fi oricum. Aici aveti libertate totala, lasati-i pe designeri sa isi faca de cap – s-ar putea sa aveti niste surprize foarte placute.
5) restul materialelor pentru eveniment se produc undeva pe ultima suta de metri – atunci cand stiti exact cate mese aveti, cati invitati si numele lor.
Puteti adauga mesaje tiparite respectand aceeasi grafica pentru orice coltisor – acasa, pentru fotografii, la locatie pentru bar, candy bar, zona de receptie, langa caietul pentru amintiri sau – de ce nu – chiar si la toalete. Uitati-va atent la zonele pe care le aveti si ganditi-va ce ati putea comunica invitatilor astfel incat sa redati o poveste cat mai coerenta.
In final o recomandare personala. Nu faceti carduri 2 in 1 (cu tot cu plic). Desi utile, practice si aproape impamantenite, sunt o maniera destul de putin eleganta prin care se comunica ca ,,se cere” un dar in bani. Chiar daca acest lucru este cunoscut de invitati, poate ar fi mai elegant sa le puneti la dispozitie plicuri ceva mai discret (informati ospatarii unde se afla – in mod sigur vor fi intrebati de invitati) si fara sa aiba deja numele lor scrise pe ele. Lasati-le placerea sa va ofere un dar, nu le pregatiti plicul in avans.
Credit foto: photoCHIC.ro, Imagia, Adrian Lazau Photography
Pe Andrada Sas o puteti citi si pe blogul personal, The Wedding Styler.