Un mix de elemente si stiluri este exact ce ai nevoie pentru nunta ta!


Daca vrei sa ai parte de o nunta cau cat mai multa infuzie din propria personalitate, o nunta unica, in care sa regasesti cat mai putin din “ceea ce se face” sau “ceea ce se poarta”, s-ar putea sa fi gasit solutia pentru tine: o nunta eclectica. Flavia Alina Pupeza de la Satori Art Events & Design ne lamureste cum sta treaba cu astfel de nunti:

Nuntile eclectice incep sa prinda teren si pe meleagurile noastre, in situatia in care din ce in ce mai multe cupluri sunt in cautare de ceva aparte. O nunta eclectica se remarca printr-o combinare de stiluri variate, si este perfecta pentru cei ce fie isi doresc sa sparga monotonia evenimentelor traditionale, fie se regasesc intr-o multitudine de stiluri, si nu doresc sa se limiteze la unul singur dintre ele pentru ziua cea mare. Asta inseamna ca se poate alege ca decorul unei mese sa fie intr-un stil vintage-chic, iar alta masa sa fie decorata intr-un stil elegant-clasic, fara a fi neaparat vintage. Sau mesele pot avea decor in culori diferite si asa mai departe.

decor nunta satori

O nunta eclectica – desi se caracterizeaza printr-un mix de elemente si stiluri – nu este atat de usor de realizat precum s-ar crede, deoarece nu orice merge cu orice. Fiecare element in parte trebuie ales cu atentie, de la textile, la accesoriile de decor, centerpiece-uri, flori, paleta cromatica pentru a se imbina perfect intre ele, si a se potrivi si cu locatia in sine.

Satori_Eclectic 1

Care ar fi avantajele unei nunti eclectice?

  • eliminarea monotoniei si a decorului indentic pe mesele invitatilor – prin accesoriile de decor, textile, flori, forma meselor
  • posibilitatea de a-ti face fiecare grup de invitati sa se simta speciali, prin ajustarea decorului mesei fiecarui grup in functie de pasiunile comune/ gusturile/personalitatea acestora
  • folosirea elementelor de decor atipice – ceainice, busole, machete de masini, carti, suveniruri din diverse calatorii, ceramica vintage desperecheata etc.
  • posibilitatea de a combina o multitudine de materiale si texturi diferite – sticla, ceramica, portelan, rasina, metal
  • reducerea costurilor nuntii prin integrarea cu usurinta a diverselor articole personale de decor, prin simpla modificare a culorii acestora, pentru a se potrivi cu nuanta/nuantele de baza alese, fie prin integrarea elementelor do-it-yourself.
  • posibilitatea de a te juca cu paleta cromatica mult mai mult decat in cazul nuntilor clasice
  • folosirea diverselor piese vintage de mobilier personale (fotolii, scaune, banchete, masute, bufeturi etc.) pentru a crea zone de lounge / photo corner, candy corner etc., indiferent cat de diferite sunt acestea ca si culoare/stil.
  • posibilitatea de a integra toate lucrurile si amintirile dragi pe care ti le doresti alaturi in cadrul nuntii, pentru ca evenimentul sa fie cu adevarat personal
  • posibilitatea de a folosi o varietate de centerpiece-uri combinate in cadrul evenimentului – pornind de la clasicele vaze si sfesnice, pana la colivii, felinare, carti vintage suprapuse, platouri cu picior, ceainice, fructiere, cani vintage de portelan, copacei manzanita, felii de lemn, postamente cu muschi etc.

decor nunta satori

Iata, insa, cateva aspecte care merita luate in calcul, in cazul in care va doriti si voi un astfel de eveniment:

Numitorul comun

Armonia este esentiala in cadrul oricarei nunti. Armonia dintre sala, decor. flori etc. In cazul clasic, al decorului identic pentru fiecare masa, armonia este mult mai usor de atins. In cazul unui eveniment eclectic, insa, armonizarea elementelor de diverse stiluri, culori, materiale devine putin mai dificila, deoarece totul trebuie dozat cu atentie.

Cu cat elementele alese au mai multe aspecte in comun, cu atat este mai pregnanta armonia dintre ele, insa trebuie sa existe si suficient de multe aspecte care le diferentiaza pentru a rupe monotonia si a evidentia eclecticul.

decor nunta satori

Un numitor comun poate fi, evident, culoarea. Aceasta poate crea instant legatura necesara intre elemente care nu au nimic altceva in comun. Poate armoniza usor accesorii moderne cu accesorii vintage, rustice, antique. Chiar daca nu tot decorul ales are aceeasi paleta cromatica, este bine sa existe macar o culoare de baza (cu diverse variatii de tonuri) care sa apara, chiar si prin detalii si accente foarte subtile, la cel putin 30% dintre elemente. In acest fel, indiferent cat de divergente sunt elementele pe care le folositi impreuna, se va crea o armonie intre ele.

De asemenea, se pot combina cu succes elemente ce apartin aceleiasi categorii, chiar daca aspectul le diferentiaza. Spre exemplu, se pot combina fara probleme mai multe vaze de diverse culori, inaltimi si forme, accesorizate cu flori variate pentru un strop de romantism, sau mai multe tipuri de felinare pentru o atmosfera boema. Sau platouri de baza din portelan fin, diferite ca si model pentru fiecare persoana in parte.

decor nunta satori

Un alt numitor comun – stilul. Chiar daca eclecticul in sine presupune un mix de stiluri, este ideal sa nu se combine mai mult de 2 -3 stiluri principale, care se pot imbina cu success cu o serie de stiluri secundare adiacente pentru elementele de accent. Spre exemplu poti alege cu incredere combinarea de vintage-rustic-romantic, boho-chic, modern meets old, royal-wild si asa mai departe.

Un numitor comun la nivel mai subtil este tema. Cu toate ca doua elemente nu au in comun culoarea, materialul, stilul, sau categoria din care provin, acestea pot fi foarte potrivite impreuna daca evoca aceeasi poveste. La fel ca si in cazul culorii, elementele folosite impreuna ar trebui sa fie in proportie cat mai mare din cadrul aceleasi povesti.

Un alt mod de a crea legatura dintre mese este folosirea unuia sau a catorva accente mici, comune fie pentru toate mesele, fie pentru o parte dintre acestea.

decor nunta satori

Forma meselor

Pentru inceput, alternarea tipurilor de mese ofera un avantaj major in ceea ce priveste decorul eclectic. Mesele rotunde combinate cu mesele dreptunghiulare dau mult mai mare libertate in ceea ce priveste forma, inaltimea, volumul elementelor ce pot fi alese si combinate. Daca anumite elemente decorative si aranjamente florale arata mai bine pe o masa rotunda, la fel se intampla si in cazul meselor lungi dreptunghiulare.

Mesele rotunde arata cel mai bine cu elemente cu forme fluide, rotunde, cilindrice, simetrice etc. In general exista un singur element principal care domina intreg decoul mesei, si o serie de elemente adiacente care vin drept completare, in jurul acestuia. Tocmai din acest motiv, forma si inaltimea elementului central sunt putin mai restrictive.

In cazul meselor dreptunghiulare, zona rezervata pentru decor se intinde de-a lungul intregii mese, fapt ce incurajeaza la folosirea mai multor elemente principale, de dimensiune mai mare. Aria extinsa (desi mai ingusta) de desfasurare pentru decor va permite folosirea accesoriilor care nu s-ar potrivi in mod normal pe mesele rotunde. Spre exemplu, elemente cu baza patrata sau dreptunghiulara, elemente asimetrice.

Combinand tipurile de mese, se pot adauga mai usor elemente de stiluri, forme si inaltimi foarte variate, care in mod normal nu se pot integra in acelasi peisaj.

decor nunta satori

Alegerea centerpiece-urilor

Centerpiece-urile trebuie alese cu multa atentie, deoarece ele vor servi drept suport pentru flori, si tot ele vor crea legatura cu toate celelalte elemente din jur. Ele sunt elementele statement din peisaj. In cadrul nuntilor eclectice, este chiar binevenit ca centerpiece-urile sa nu fie identice – fie ca fac parte din categorii diferite de elemente, sau fac parte din aceeasi categorie dar se diferentiaza prin forma. In acest fel, fiecare masa va fi cu adevarat speciala. Spre exemplu, poti opta pentru sfesnice antique, unicate, (realizate din acelasi material sau materiale similare) de inaltimi diferite. In acest fel vei crea un joc de volume in sala.

Poti combina diverse tipuri de vaze de sticla, astfel incat sa ai 3-4 tipuri de aranjamente diferite pe mese.

Poti folosi cu succes si elemente atipice drept suport de flori – spre exemplu, o varietate de ceainice antique metalice, sau ceramice, suficient de variate prin forma si inaltime.

Daca doresti un vibe mai romantic, poti combina colivii cu felinare, si de ce nu, alte suporturi romantice pentru flori.

Diferentierea centerpiece-urilor iti permite includerea unor accesorii de decor si accesorii cu totul aparte. Important este ca toate elementele ce se regasesc pe o masa, sa se potriveasca foarte bine intre ele.

decor nunta satori

Alegerea florilor

Evident, pentru evidentierea stilului eclectic, poti merge un pas mai departe, si sa alegi aranjamente florale diferite pentru fiecare masa.
Daca optezi pentru combinarea tipurilor de mese, atunci poti alege un tip de aranjament (cu usoare diferente) pentru mesele rotunde, si alt tip de aranjament pentru cele dreptunghiulare. Important este sa puna in valoare si sa fie puse in valoare de suporturile pe care sunt montate, si de restul elementelor si accesoriilor alese.

Nuntile eclectice, realizate cum trebuie, creeaza o atmosfera de basm, si sunt o oglinda a mirilor si a pasiunilor si intereselor acestora. Daca nu va puteti hotari asupra unui singur stil care va fascineaza pentru ziua nuntii, atunci acest gen de eveniment este perfect pentru voi. Puteti sa incepeti de la elementele pe care vi le doriti foarte mult in cadrul nuntii, completand intregul tablou pe parcurs, tinand cont de aspectele de mai sus. Daca legarea tuturor elementelor devine insa mult prea dificila, nu ezitati sa apelati la ajutor de specialitate, pentru a va asigura ca ziua cea mare va fi in deplina armonie.

*****

Flavia Alina Pupeza este Event Designer la Satori Art Events & Design, unde creeaza decorul perfect pentru fiecare mireasa in parte. Pentru a apela la ajutorul ei de specialitate, accesati pagina de prezentare unde gasiti datele de contact