Despre idei si tematici de nunta putem sta la povesti zile in sir, dupa cum bine puteti banui. Tocmai de aceea v-am mai povestit noi cu alte ocazii una si alta pe subiect – si uite ca azi i-a venit iarasi randul. De data aceasta, Ioana Breban de la AnaFlor va propune sa alegeti floarea ca tematica de nunta si nu orice floare, ci ,,floarea miresei”.

SARTO costume de gală

Stiintific, aceasta floare a miresei se numeste Gypsophila L., nume ce provine din elenul “gypsos”, care inseamna “gips” si elenul “philos”, care inseamna “iubitor”. Astfel ca plantele reprezentante ale genului sunt iubitoare de calciu. Se regasesc cam 50 specii din aceasta planta, insa cele mai cunoscute sunt: Gypsophila paniculata, Gypsophila repens si Gypsophila acutifolia. Planta perena, care de fapt se utilizeaza pentru aranjamentele florale la nunti, este prima – Ghipsophila paniculata. Aceasta este originara din sud estul Europei, fiind raspandita mai ales in Caucaz si vestul Siberiei.

Cum o recunoasteti?

Gypsophila prezinta numeroase tulpini erecte, puternic ramificate incepand de la baza si inalte de circa 60-90 cm. Frunzele sunt lanceolate, treptat ingustate de la baza catre varf. Florile albe sau rozalii sunt foarte mici si sunt dispuse in panicule ramificate, subtiri si fragile. Caliciu scurt, tubulos este terminat cu 5 dinti. Corola are 5 petale, de doua ori mai lungi decat caliciul, iar staminele sunt in numar de 10.

Cand este sezonul ei?

Inflorirea acestei specii are loc incepanad cu luna iunie si pana in luna septembrie. Poate fi intalnita atat in stare cultivata, cat si in stare spontana, pe locurile nisipoase sau in regiunile stancoase. Arata foarte bine si uscata, deci nu va ingrijorati daca nu o gasiti foarte verde sau foarte inflorita.

Cum se poate folosi?

De obicei, “floarea miresei” este un tip de planta ce intregeste aranjamentele florale si buchetele de la nunta. Merge foarte bine combinata cu trandafiri, mini rose, garoafe, crizanteme si altele. Insa, daca va place finetea ei, o puteti utiliza doar pe aceasta pentru a infrumuseta diverse obiecte din decorul nuntii.

image1-anaflor-floarea-miresei

In caz ca esti superstitioasa, poti alege linistita un buchet de mireasa din Gypsophila pentru ca acestei flori nu ii este atribuita nicio conotatie negativa. De asemenea, poti comanda pentru mirele tau o cocarda doar din aceasta floare si astfel va arata ca un buchetel proaspat cules pentru tine, draga lui mireasa. Iata ca oricum am lua-o, tot la buchet ajungem deci este cazul sa va aratam doua variante de buchet de mireasa cu floarea miresei ca personaj principal, realizate in atelierul nostru floral la AnaFlor:

image2-anaflor-floarea-miresei

Daca ajunge sa iti placa atat de mult aceasta floare incat nu doresti sa o pastrezi doar pentru tine, poti sa o daruiesti domnisoarelor de onoare sub forma de corsaj, cocarda sau accesoriu de par cordeluta, cum a ales draga noastra mireasa din imagine. Este foarte confortabila de purtat aceasta cordeluta, fiind portivita coafurilor lejere cu parul desfacut ori usor prins. In caz ca domnisoarele tale de onoare ar dori sa aiba parul strans intr-un coc si considera ca nu le avantajeaza un accesoriu tip cordeluta, se pot realizat mini-buchetele din Gypsophila pe post de accesorii florale. In functie de preferinte, putem sa te ajutam noi cu accesoriile de par pe care se prind florile, ori ne poti aduce tu la florarie accesoriile preferate pe care sa le decoram cu floricele.

image3-anaflor-floarea-miresei

Pentru a continua cu exemplele de utilizare a florii miresei in cadrul unei nunti, trebuie sa iti marturisim ca ne place tare cum arata un prezidiu cu insertii sau ghirlande din aceasta floare delicata. Ce ne mai place sa recomandam sunt aranjamentele de tip glob numai bune de agatat din tavanul locatiei de nunta ori pe diverse suporturi din fier forjat pentru marcarea intrarii in sala de nunta ori pe post de culoar catre altar, la cununia religioasa.

image4-anaflor-floarea-miresei

Fiindca vorbim despre o tematica de nunta in jurul acestei firave floricele albe (sau roz), este indicat sa o includeti si la momentul prezentarii tortului, in caz ca modelul de tort ales permite ornarea cu floricele si il pune in valoare astfel.

image5-anaflor-floarea-miresei

In ceea ce priveste bugetul alocat aranjamentelor florale, trebuie sa iti marturisim ca Gypsophila este o varianta destul de accesibila ca pret. Desigur, daca o alegi, insa doresti totusi sa dea senzatia de “bogat”, numarul manunchiurilor creste si se poate ajunge la un buget similar folosirii altor flori precum trandafiri sau hortensii.

Orice floare ai alege ca tematica de nunta ori pur si simplu spre a fi regasita in aranjamentele florale destinate nuntii, noi iti recomandam sa fie una care sa-ti incante privirile atat prin culoare, cat si prin textura. Nu ezita sa ceri sfatul floristului privind detaliile legate de sezonul florilor, rezistenta lor, precum si combinatia dintre ele.