Ce traditii intalnim cel mai des la nuntile romanesti?

Un val de traditii si obiceiuri de prin alte parti au devenit traditii in trend la nuntile romanesti.

Daca va intrebati cum am ajuns sa facem aceste lucruri la nuntile din Romania, o simpla cautare pe Google, Facebook sau Instagram va va raspunde la intrebare – informatia este multa si dispersata in tot mediul online. 

Unii miri aleg, insa, sa renunte la traditiile romanesti in detrimentul unor influente mai noi, cu care rezoneaza mai mult.

Cei care renunta la traditiile romanesti o fac din mai multe motive:

  • Le considera invechite, inutile;
  • Simt ca nu ii reprezinta;
  • Nu-si gasesc locul in tema nuntii pe care au ales-o.

Pe de alta parte, traditiile imprumutate din alte culturi aduc un plus de noutate evenimentelor, sunt mai elegante, subtile. Spre exemplu:

  • Mirii isi scriu unul altuia scrisori sub forma de juraminte, inainte de a se intalni, si le citesc in timp ce momentul este bine documentat de fotograf si videograf. Totusi, unii miri prefera sa faca acest lucru in intimitate;
  • “First look” – uneori mirii se vad pentru prima data in intimitate (insotiti, fireste de echipa foto-video), alteori si in compania familei si prietenilor;
  • Mireasa poarta ceva nou, ceva vechi si ceva albastru;
  • La ceremonie invitatii asteapta mireasa care vine la bratul tatalui sau;
  • Dansul tata-fiica la inceputul petrecerii;
  • Invitatii tin discursuri la receptia de nunta;
  • La petrecerea de nunta, au aparut cateva trenduri precum: cheese bar, cocktail hour/bar, cake bar, cigar bar, ice cream bar, fruits bar, toate furnizate de profesionistii din domeniul nuntilor;
  • “Last dance” – dansul mirilor la finalul receptiei;

“Getting ready” sau pregatirea mirilor

In contextul actual, pregatirea mirilor este echivalentul termenului de “getting ready”, imprumutat si acesta din Occident. Ce inseamna getting ready? Ca viitori miri, va veti pregati impreuna sau separat, in aceeasi locatie si fara alte traditii aferente. Totul se desfasoara lejer mirele va fi alaturi de apropiatii sai si cavalerii de onoare, iar tu vei fi alaturi de membrii apropiati ai familiei si domnisoarele de onoare.

La astfel de pregatiri puteti crea o multime de momente: sampanie sau mimonas intre fete, sedinta foto cu domnisoarele de onoare sau orice alta idee va trece prin minte. Ideea este ca totul sa fie relaxant. Catalin Anghel, fotograf in echipa Anghel Brothers a remarcat ca “mirii nu se mai pregatesc acasa, ci inchiriaza o locatie mai “selecta“.

Asta a observat si Andra Volcariu, de la MHN Pictures, anume ca “pregatirile au loc in alta parte, nu in casele parintilor – mirii aleg hoteluri cu camere spatioase si luminoase, iar alaiul de odinioara este mult mai restrans, rezumandu-se doar la familia apropiata, cavaleri si domnisoarele de onoare (care pot si fi doamne fara probleme)” – deci ar trebui sa va ganditi si la asta cand decideti unde organizati pregatirile. 

Ea a intalnit si situatia in care mirii s-au pregatit impreuna si s-au vazut unul pe celalalt toata dimineata, lucru foarte interesant de surprins. Astfel, pregatirile devin foarte relaxante, se serveste sampanie, Prosecco, chiar shot-uri pentru cei mai curajosi si oamenii incearca sa se relaxeze si sa isi inceapa ziua cat mai frumos.

“Noua ne plac traditiile, acestea reprezinta mereu o oportunitate buna pentru fotografii si momente faine, insa cand acestea sunt intelese si facute din toata inima. Orice traditie urmata in ziua respectiva din obligatie va fi perceputa ca o corvoada si prin urmare nu va aduce zambete si bucurie, ci doar un stres in plus si ore pierdute in program. Cred ca tot mai mult nunta incepe sa fie despre cuplu, nu despre rude si invitati, oamenii vor sa petreaca o zi in care sa se simta bine, in care sa se relaxeze si sa se bucure de unul de celalalt.”

Cuplurile pe care le fotografiaza Catalin tind sa faca un mix intre traditiile romanesti si cele imprumutate. Totodata, ca traditii in trend, el a mai observat:

  • Fetita care arunca cu petale inaintea miresei in drumul spre altar;
  • Aruncatul cu orez/ confetti la iesirea din biserica/ primarie.

First Look – un moment emotionant

Daca v-ati gandit sa va intalniti pentru prima data inainte de ceremonia religioasa, sa stiti ca este un obicei pe care multe dintre miresele din Romania au inceput sa-l adopte. Pana la urma, nu doar ca este “in trend”, dar este si foarte emotionant si interesant. Fotograful si videograful de la nunta voastra vor fi bucurosi de un astfel de moment.

Pentru Andra Volcariu, fotograf la MHN Pictures, momentul “first look” este foarte drag, si considera ca a capatat o atentie importanta. Ea considera ca “oamenii incep sa isi doreasca sa faca asta in locuri spatioase, in aer liber, unde sa aiba tot mai multa libertate de miscare. Sunt cupluri care doresc sa faca asta in intimitate si sa se bucure 10 minute de liniste, doar ei doi, dar sunt si cupluri care aleg sa faca totul mai fun si includ prietenii si familia cu tot felul de traditii adaptate (porunci pentru mire ca sa isi primeasca mireasa, etc).”

traditii in trend

Foto: IMAGIA

Scrisoare catre viitorul sot/ viitoare sotie

Astfel de scrisori au devenit usor, usor traditii in trend la nuntile romanesti. Fie ca sunt mai lungi sau doar juraminte, efectul ramane acelasi, anume emotia.

De ce sa luati in calcul un astfel de moment? In primul rand pentru ca veti putea pune pe foaie multe sentimente unice, speciale, in cuvinte simple si emotionante. Sentimente pe care le simtii doar in acea zi, vor ramane scrise pentru totdeauna. Noi va sugeram sa scrieti aceaste scrisoari intr-un loc intim, poate doar insotita de fotograful si videograful vostru care pot crea cateva cadre naturale si emotionante cu tine. Iar la final, puteti citi scrisorile unul altuia, chiar fata in fata, dupa ce va vedeti. :)

Andra Volocariu a subliniat un aspect foarte important privind acest obicei, anume ca “ceremoniile religioase de la biserica ortodoxa nu includ un moment al juramintelor rostite de miri”. Lucru total adevarat si inca un motiv pentru care va sugeram si noi sa acordati timp si importanta acestui moment.

Mireasa este condusa la altar de catre tatal sau

Un obicei cunoscut deja in Romania si chiar acceptat de multe biserici de la noi. Desigur, schimbarea a venit odata cu cererile vitoarelor mirese de a fi conduse la altar a bratul tatalui.

MHN Pictures a observat un lucru foarte interesant privind acest trend, anume ca “influenta din Occident si din filmele pe care le vedem de ani de zile isi spune cuvantul si astea sunt experientele la care oamenii din ziua de azi se raporteaza. Ti-e mai la indemana sa simti ca vrei sa intri in biserica la bratul tatalui, intr-un moment emotionant, cum ai vazut in filme, decat cu un alai mare organizat in graba de un preot care trebuie sa se incadreze in ora pusa la dispozitie.”

Cocktail Hour

V-am mai povestit despre cocktail hour, stiti? Este acel moment, inainte de inceperea petrecerii cand invitatii servesc bauturi pe terasa, socializeaza si va asteapta pe voi. Bineinteles, nu este exclusa nici varianta ca voi sa va alaturati si sa petreceti putin timp salutand pe fiecare in parte, dar atentie, nu la intrare, asa cum inca se mai obisnuieste la unele nunti, ci intru-un spatiu dedicat, de relaxare, precum un lounge, o terasa in aer liber, sau o peluza.

Foto: IMAGIA

Nu este cazul sa formati o “coada de asteptare” la intrarea in sala. Din contra, acest lucru este de evitat. Andra Volocariu a observat ca “timpul dedicat sedintei foto s-a scurtat in favoarea unui cocktail hour, undeva in aer liber pe o terasa a restaurantului. Oamenii se intalnesc sa stea de vorba si sa isi aloce suficient timp sa se revada si sa se mai puna la curent unii cu ceilalti. Cel putin in anotimpul cald, invitatii la restaurant sunt chemati mai devreme tocmai pentru a avea acest timp pretios – urmand ca petrecerea sa ramana destinata doar dansului si distractiei.”

Petrecere de zi

In unele parti ale tarii, indeosebi in zona Ardealului, nuntile de zi, cum li se spune, nu sunt chiar o noutate. Insa, acestea au inceput sa devina traditii in trend la nuntile romanesti, in general. Ca viitori miri, puteti alege varianta ca intregul eveniment sa inceapa mai devreme si sa se termine in jur de ora 12. Bineinteles, nu va imaginati ca lumea nu se va mai distra, din contra, noi credem ca vor petrece energic, fara nicio problema si urma de oboseala. Rafi, fotograf de nunta crede ca “ar fi interesant ca toata nunta sa aiba loc in aceeasi locatie, iar petrecerea sa inceapa la cat doresc mirii, si sa se incheie in jur de 12-1, cel tarziu.”

Andra, pe de alta parte ne-a povestit mai mult despre vibe-ul general al unei petreceri de zi. Parerea ei este ca nuntile de zi ar sa fie tot mai mult considerate o obisnuita, decat o exceptie. Prin Ardeal se practica foarte des, dar in Bucuresti si Moldova, mai deloc.”

“In continuare mi se pare inuman sa servesti 4 feluri de mancare in timpul noptii, insa ar avea mult mai mult sens daca lucrurile s-ar termina cel tarziu in jurul orei 12 – iar petrecerea ar putea sa continue ulterior, doar cu muzica si dans, fara intreruperi care sa omoare vibe-ul serii”.  

Asortarea domnisoarelor de onoare

Sau a cavalerilor de onoare. Oricum ar fi, suntem in aceeasi zona. Este deja o traditie ca domnisoarele de onoare sa poarte aceeasi rochie. Bineinteles, voi poti opta pentru mai multe variante, uite cateva dintre ele:

  • rochii in aceeasi culoare, dar nuante diferite;
  • rochii intr-o anumita paleta de culori (culori pastelate, de exemplu);
  • rochii din acelasi material, aceeasi culoare, dar modele diferite, in functie de ce anume o avantajeaza pe fiecare in parte.

Adina Dumitrescu, fotograf de nunta, a observat trendul ca domnisoarele de onoare sa se imbrace la fel sau intr-o anumita paleta de culoare, la fel si cavalerii de onoare, in tinute asemanatoare, de genul black tie.

Ceremonia si receptia de nunta in aer liber

Ceea ce am observat in peisajul nuntilor de la noi este influenta occidentala a nuntilor in aer liber – vazut ca un spatiu de organizare cool, tineresc, aerisit care iti permite sa dai un stil aparte evenimentului, prin aranjamente florale si decor, spune Rafi.

Si ca tot vorbeam despre nuntile de zi, putem mentiona ca un trend la nuntile romanesti este ca intregul eveniment (getting ready, ceremonie sedinta foto si receptie) sa aba loc in aceeasi locatie. De aici si trendul de a face ceremonia afara, pentru ca evenimentul sa capete un aer cat mai relaxant, de garden party, de ce nu.

Foto: photoChic

Ioan Enache de la Conacul Heldsdorf a observat anumite tendinte comune, sa le numim asa, cel putin in zona Brasovului. “Cu siguranta sunt tot mai multe nunti care au loc vinerea si tot mai multe aleg sa faca cununia in aer liber, in curte. Tendinta este ca mirii sa aleaga o varietate de optiuni, in functie de gusturile lor. Pentru ei, o nunta in aer liber implica si:

  • Foc de tabara si tuica fiarta (iarna);
  • Purcei la protap;
  •  Cvartet de coarde;
  •  Degustare de vinuri sau cigar bar.

Discursurile

Un mod excelent de a va adresa tuturor la inceputul petrecerii sunt discursurile. Binteinteles, acest obicei nou ce a patruns si la nuntile romanesti presupune ca mirele sa faca primul pas, urmand apoi un cavaler de onoare, nasul (in cazul nuntilor romanesti) si de ce nu, tatal mirelui sau tatal miresei. In orice caz, la nunta orice apropiat poate lua cuvantul pentru a va adresa cateva urari. Discursurile sunt emotionante de cele mai multe ori, dar si un bun prilej de glumite, mai ales pentru prietenii vostri. De aceeasi parere este si Andra Volcariu, ea spune ca “este ideala o comunicare intre voi, proaspat casatoriti si invitatii vostri – un scurt discurs de inceput poate, cateva vorbe pentru cei care au venit sa va fie alaturi, sau invers, cuvinte frumoase spuse de cei dragi, despre voi. Intotdeauna se creaza momente emotionante si amintirea unui astfel de moment poate fi de nepretuit.”

Marturiile de nunta

Putem spune ca un trend la nuntile romanesti este photobooth-ul, la care toti invitatii se distreaza cu tot felul de accesorii si apoi vad fotografiile online si le pot descarca pe cele mai reusite.

Andra de la MHN Pictures, este de parere ca “marturiile sunt acum reinterpretate si ca s-au transformat usor, usor, iar acum nu mai reprezinta neaparat ceva de luat acasa.”

“Noi le-am sugerat mirilor nostri sa faca o tombola si sa daruieasca o excursie undeva in tara!” 

Invitatii de nunta online

Mai putin stres, alergatura si mai putine intalniri – despre asta este vorba atunci cand alegeti trimiteti invitatii online, noul trend la nuntile romanesti. Andra Volocariu percepeadaptarea la lumea digitala in care ne invartim cu totii, ca pe un motiv pentru care oamenii nu mai trimit invitatii de nunta prin posta, nici nu mai au timp sa le imparta, asa ca ajung sa faca invitatii online, sau sa aiba platformele lor proprii digitale pentru invitatia de nunta.”

Bufetul suedez si mesele dreptunghiulare

In functie de cum va doriti sa se desfasoare evenimentul vostru, puteti alege in locul servirii standard la masa, un bufet suedez, mai ales daca invitatii nu vin toti in acelasi timp si nu doriti intreruperi in timpul petrecerii. Fotograful de nunta, Rafi este de parere ca avantajul principal al unui bufet este ca “fiecare isi alege ce mananca, cat de mult, cand.”

 “De fiecare data cand am avut un astfel de eveniment mi s-a parut mult mai relaxata toata atmosfera. Mai ales ca NU exista acel moment de ‘au venit sarmalele, va rugam poftiti la masa’ si petrecerea isi pierde din intensitate.”

Tot Rafi a mai subliniat si faptul ca “mesele lungi, dreptunghiulare sunt din ce in ce mai intalnite la nuntile romanesti si tot mai multi miri aleg sa mearga in directia acestui trend. Sunt diferite si cu siguranta ofera un alt aer evenimentului. In plus, invitatii pot socializa mult mai bine decat daca sunt asezati la mese rotunde, situatie in care pot vorbit doar cu 2 persoane din stanga-dreapta.”

Un mix de traditii

Adina Dumitrescu ne-a spus ca a petrecut ultimii 2 ani facand o analiza a acestui subiect, ea avand nunti in Bucuresti (cca 80% din ele), dar si in provincie. Ce-i drept, ea a mai observat ca mirii din provincie ce i-au fost clienti au lucrat sau lucreaza si acum inafara tarii. Iar acesta a fost un aspect foarte important pentru concluziile ei.

 “Trendul pe care il vad in majoritatea cazurilor este de a renunta complet la traditiile romanesti in prima parte a zilei, la pregatirea mirilor. Majoritatea le considera invechite, si nu simt ca ii reprezinta – cam 80-85%. Restul se impart in cei care fac ceva minimal, pentru a impaca parintii, si foarte putini, poate un 5% le fac pentru ca le doresc. In partea a doua a nuntii, la restaurant, a disparut aproape de tot furatul miresei si scosul jartelei, se arunca aproape in toate cazurile buchetul, si cei care totusi au facut acasa ruperea turtei, continua si fac dezlegatul miresei.”

Cateva traditii care ar putea sa patrunda in domeniul nuntilor din Romania, dupa parerea Adinei:

  • Invitatii sa intre in sala, iar mirii sa isi faca intrarea ulterior;
  • Taierea tortului in jur de ora 12, sau chiar inainte;
  • Dupa taierea tortului, mireasa sa arunce buchetul, astfel incat majoritatea invtatilor sa fie inca prezenti la eveniment.

Ioan Enache de la Conacul Heldsdorf ne spune ca in general, la evenimentele pe care le gazduiesc traditiile sunt imprumutate. Desigur, sunt si “sunt si ansambluri de muzica populara care vin sa cante sau sa danseze. Dar sunt mai multe situatii cand mirii aleg “traditii” imprumutate si/sau moderne. De exemplu, de curand au venit Junii Brasovului si dansatori greci, iar cantorul de la slujba a fost secondat de un trio coral.” Deci putem vorbi si despre un mix de traditii in trend la nuntile romanesti.

Voi ce alte traditii ati observat ca sunt in trend la nuntile romanesti? Asteptam ideile voastre pe office@wedmag.ro!

Credit foto coperta: IMAGIA

*****

Citeste revista 100 Fotografii de Nunta