Un cerc fara inceput si sfarsit ce descrie iubirea dintre doi oameni. De la simbolul de autoritate si putere s-a trecut la simbolul de iubire infinita in cazul inelelor de casatorie. Sa va spunem asadar cate ceva despre verighete:
Presupuse a data din secolul I d.Hr., primele verighete durabile erau confectionate din fier, ca solutie de inlocuire a verighetelor realizate din ierburi vegetale in Egiptul Antic. Abia mai tarziu se trece la metale pretioase si pietre pretioase pentru decorarea inelelor de nunta. Originea traditiei de a realiza verighetele din diverse metale pretioase se trage din anul 860 d.Hr. cand Papa Nicolae I declara ca la pecetluirea unei casatorii, mirele trebuie sa faca dovada suportului financiar fata de mireasa prin daruirea unui inel pretios. O alta varianta ar fi aceea ca femeia avea atributia de a pastra averea familiei.
Verighetele si religia
In Biblie apare mentionat pentru prima data inelul, in secolul al IV-lea d.Hr. sub denumirea de “inel cu sigiliu”. Purtarea verighetelor se considera ca este un obicei care provine din traditia crestina. Preotul care oficia ceremonia atingea cu verigheta degetul mare (rostind cuvintele “in numele Tatalui”), aratatorul (rostind “al Fiului”) si degetul mijlociu (rostind “al Sfantului Duh”), dupa care punea verigheta pe cel de-al patrulea – inelarul (rostind “Amin”). Astfel, primele trei degete sunt asociate Sfintei Treimi. Ortodocsi greci ori rusi pun verigheta pe mana dreapta, ca si protestantii germani. Catolicii din Germania poarta inelul casatoriei pe mana stanga. Biserica anglicana a stabilit inca de pe la 1600, prin “Book of The Common Prayer”, degetul inelar de la mana stanga pentru purtarea verighetei. Irlandezii considera ca orice alt fel de inel in afara de cel executat din aur aduce ghinion. Motiv pentru care perechile care nu ajung sa aiba in momentul casatoriei verighete din aur pot imprumuta de la paroh unele pe care sa le returneze acestuia dupa oficierea slujbei. Exista insa si biserici care condamna purtarea acestei bijuterii.
In Romania, la ortodocsi, verighetele se pun de catre preot, impreuna cu nasii, intai pe mana dreapta a mirilor. Asta se intampla la slujba de logodna, cand preotul sfinteste verighetele si raman asa pana la cununie, chiar daca este urmata in aceeasi zi ori intr-o zi distincta. Preotul pune verighetele astfel: pe degetul inelar de la mana dreapta, verigheta miresei el o pune pe degetul mirelui, iar verigheta mirelui, pe degetul miresei. Daca este diferenta mare de masura intre verighete, sa fiti pregatiti cu “ustensile” pentru a scoate verigheta miresei de pe mana mirelui (sau invers) pentru ca au fost multe cazuri in care nu mai vroia sa iasa verigheta de pe deget pentru a putea continua cununia. Preotul este cel care va lua mana dreapta cu verighetele inversate in dreptul inimii. In cazul in care urmeaza cununia, nasii, cu ajutorul preotului, muta verighetele mirilor pe mana stanga, chiar inainte de inceperea slujbei de cununie. Dupa momentul punerii verighetelor pe mana dreapta se va proceda in felul urmator: nasul va lua verigheta mirelui de pe degetul miresei si o va pune pe degetul inelar stang al mirelui, iar nasa va proceda invers pentru mireasa. Si astfel vor ajunge verighetele in pozitia in care trebuie sa fie (degetul inelar de la mana stanga).
In alte credinte, fiecare deget este asociat unei planete astrologice. Degetul al patrulea de la mana stanga corespunde Soarelui, ceea ce a dus la concluzia ca o verigheta purtata pe acel deget inseamna afirmarea deschisa a unei imperecheri – in sensul de unire a doua entitati capabile sa formeze o pereche – la lumina zilei, in consens si cu deplina responsabilitate. Aceasta interpretare este si mai bine sustinuta din cauza ca aurul – metalul din care sunt confectionate inelele de nunta – este un simbol al Soarelui.
Verighetele si medicina
Desi nesustinut medical, in unele parti se considera ca de la inelarul stang porneste “vena amoris”, adica vena dragostei, care duce catre inima, fiind o prelungire a inimii. Inelul pecetluieste astfel dragostea cuplului si acesta ar fi motivul principal pentru care se pune verigheta pe mana stanga.
In medicina chineza, se spune ca pe degetul inelar exista unele meridiane ce au legatura cu cautarea partenerului de viata. Atunci cand pe deget este pus acest inel al legamantului, acele meridiane sunt oprite, ele incetand cautarea sufletului pereche.
Tot de la chinezi aflam si o teorie deosebita in ceea ce priveste pozitionarea inelului de casatorie pe al patrulea deget.
Va propunem un exercitiu scurt. Impreunati-va mainile si indoiti degetele mijlocii, ca in imaginea de mai sus. Apoi departati unul de celalat, fiecare deget: degetul mare, degetul aratator, degetul mic si degetul inelar. Veti constata o exceptie: degetele inelare nu se vor putea desprinde. Explicatia data de chinezi acestui lucru este aceea ca degetul inelar simbolizeaza partenerul de viata si odata uniti, veti ramane uniti pentru tot restul vietii.
De ce puteti desprinde celelalte degete si ce simbolizeaza ele?
Degetul mare este simbolul parintilor de care, la un moment dat in viata, va veti desprinde. De obicei acel moment coincide cu casatoria.
Degetul aratator simbolizeaza rudele voastre de care, asemenea parintilor, va veti departa in timp.
Degetul mic este rezervat copiilor vostri care, dupa ce vor creste, isi vor trai viata alaturi de partenerii lor.
Degetul mijlociu va reprezinta pe voi, in unicitatea voastra, de aceea este tinut intr-o pozitie diferita.
Va lasam pe voi sa desprindeti concluziile mai departe si sa alegeti daca doriti sa purtati verigheta pe al patrulea deget, potrivit teoriei chinezesti. PS. Daca ati reusit, totusi, sa departati degetele inelare, trebuie sa aveti o discutie cu chinezii :)
Verighetele si gravura
In trecut, unele femei aveau gravata pe verigheta o cheie ca simbol al puterii de a deschide inima sotilor si de a o proteja.
Tot ca simbol al unirii celor doua inimi, unele verighete aveau forma a doua maini inclestate.
Datorita tehnicilor avansate de realizare a bijuteriilor, puteti alege sa va gravati verighetele pe exterior cu diverse forme, simboluri, texte ori sa le gravati in interior cu initialele voastre, data nuntii, mesaje ori chiar cu amprentele voastre.
Alte superstitii despre verighete
O verigheta prea stramta prevesteste o casatorie incomoda, oprimanta, cu gelozie si suspiciuni. In caz contrar, o verigheta mai larga inseamna infidelitate si libertinaj, o relatie lipsita de caldura si întelegere. Asadar, inelele care nu sunt perfect rotunde si au un defect cat de mic sunt un semn ca mariajul nu va fi unul fericit.
Verigheta nu trebuie scoasa de pe deget, iar pierderea sau deteriorarea ei sunt fatidice, raporturile dintre soti urmand a se degenera si casatoria a se destrama.
Vaduvele si barbatii aflati in aceeasi situatie ar trebui sa poarte in continuare verigheta, mutata doar pe cealalta mana. In caz de divort, se renunta la verigheta.
O verigheta de argint trebuie adaugata langa cea de aur dupa celebrarea aniversarii celor 25 de ani de la casatorie, zice o cutuma romaneasca.
Credit foto: Photomicona, Andrei Photography, Imagia, Mircea Ciuca