Nu sunt cea mai buna la ales titluri potrivite – mai ales pentru cautari pe internet. Tentatia pseudoliterara e prea mare si risc uneori sa nu va las sa intelegeti nimic din subiect. Pentru ca vreau neaparat sa cititi. Tot.

In articolul de astazi mi-am propus sa va vorbesc despre trei cele mai stresante momente in planificarea unei nunti, dar si despre cum trecem peste stresurile facerii chiar si in aceste trei cazuri extreme.

E adevarat ca nu exista retete nici macar in ale stresului si fiecare persoana se lasa stresata mai mult sau mai putin, in legatura cu un subiect sau altul, in functie de personalitate, temperament, conjunctura si prioritati. Cu toate astea, de-a lungul timpului am observat ca sunt totusi aceste trei puncte unde majoritatea planificarilor tind sa se poticneasca si sa cada-n nas, cu valuri de indignare si suparare, cu oboseala si “abia astept sa treaca nunta asta”.

1. Gasitul locului.

© www.imagia.ro

Adica nici nu incepem bine pregatirile si ne si ia cu stress. Dificultatea alegerii unui loc pentru evenimentul nostru este previzibila si normala, cumva, avand in vedere ca de acest loc vor depinde toate deciziile si cheltuielile pe care le vom face in continuare, precum si data evenimentului. Nu-s putine cazurile in care se pleaca in cautarea unui loc care sa respecte niste criterii stricte si se ajunge la compromisuri majore si suparari la fel de majore.

Desi numeroase sau chiar extraordinar de numeroase, locurile in care iti poti organiza nunta nu sunt tocmai variate ca genuri. Iar locul perfect e extrem de greu de gasit, pentru ca orice avantaj vine cu un dezavantaj la pachet.

E in aer liber? Sigur e in afara orasului.
E unde trebuie si arata cum trebuie? Sigur este prea mic/prea mare.
E unde trebuie, arata cum trebuie si are si dimensiunea corecta? Cu siguranta presupune o investitie pe care nu ne-o permitem.
E unde trebuie, arata cum trebuie, are dimensiunea corecta si presupune o investitie pe care ne-o permitem? In mod sigur serviciile sau mancarea nu sunt chiar ce-ar trebui.
E unde trebuie, arata cum trebuie, are dimensiunea corecta, presupune o investitie pe care ne-o permitem si serviciile + mancarea sunt de vis – atunci sigur-sigur nu au nicio data disponibila in intervalul in care cautam.

Sfatul meu pentru a atenua efectele stresului cauzat de identificarea locatiei ar fi sa va puneti in minte niste criterii permisive si sa nu plecati din start cu niste asteptari rigide. Nu va incapatanati pe o data anume sau o perioada anume. Mergeti cu mintea deschisa si odihnita pe unde puteti merge si abia apoi socotiti cam care-ar fi cel mai potrivit loc dintre toate pentru evenimentul pe care vi-l doriti.

Si dac-ar fi sa va recomand un criteriu anume de selectie care-ar trebui sa primeze – ar fi vorba despre servicii. Despre oamenii cu care veti lucra. Oamenii au capacitatea cea mai mare de a ajuta sau de a dauna unui eveniment. Mai mare decat ferestrele, peretii, iarba verde sau vremea de afara. Cautati sa alegeti un loc unde oamenii va sunt dragi si unde stiti ca veti primi ajutor in orice-ati vrea sa faceti. Si deja ati trecut peste toate supararile legate de faptul ca locul nu-i asa si nici pe dincolo. Mai multe pe acest subiect puteti gasi intr-un articol anterior, in care va povesteam cum sa alegeti locul nuntii.

2. Invitatia.

genoveva_mihai_sedinta_foto_logodna_infinitea_fotograf_alinabotica-12

Pe cat de previzibil este primul motiv de stress, pe atat de neasteptat este acesta. Dupa ce se trec hopuri importante, cum ar fi selectia fotografului, a trupei, gasitul rochiei sau alte lucruri care par a fi mult mai importante, cuplurile se lovesc de momentul… invitatiei. E-adevarat, momentul este cu atat mai stresant cu cat oamenii nostri isi doresc o invitatie cat mai “a lor”, cat mai originala, cat mai altfel decat tot ce au vazut pe piata.

E pentru prima oara, pentru multa lume, cand intra in contact cu un proces de creatie. Putina lume intelege cat de greu este sa dai o tema unui grafician, iar el sa-ti dea inapoi exact ce ai tu in minte. Reusita depinde de prea multe lucruri ca treaba sa fie simpla. De capacitatea ta, dar si a lui de comunicare. De capacitatea ta de a corela bine imaginatia ta cu vorbele. De capacitatea lui de a te intelge pe tine. De faptul ca sunteti doi oameni care discutati pentru prima oara si e imposibil de ghicit reciproc contextul, felul in care ganditi. De talentul graficianului. De viziunea lui. De gradul lui de ocupare.

Se pierd uneori si doua-trei luni in discutii interminabile despre grafica pana sa se ajunga in sfarsit la productie, unde reincepe chinul – cu mostre, moke-up-uri, mai aproape sau mai departe de asteptarile tale, ale clientului.

Sfatul meu in acest caz este sa fiti pregatiti pentru o munca indelungata sau sa alegeti un model gata existent. Piata este extraordinar de generoasa in acest sens. Puteti gasi de la modele nonconformiste pana la invitatii facute din hartie manuala sau letterpress.

3. Asezarea invitatilor la mese.

mireb20

De cele mai multe ori mirii-mi spun ca ei nu se vor stresa cu asta. Ca ei stiu foarte bine cine si unde trebuie asezat. Cu toate astea, in peste 90% dintre cazuri se lasa cu stress major. Oamenii nu-s grupati cate 7-11 si trebuie sa izolezi aproape mereu pe cineva dintr-un grup.

Nu ai terminat bine cu stabilirea meselor, ca incep telefoanele – x nu mai poate sa vina, y s-a razgandit si vine, iar z o sa aduca inca o persoana. Si tot asa, intr-un chin demn de Mesterul Manole o sa mergi cu mesele pana cu doua zile inainte de nunta, moment in care toata lumea striga deja ca are nevoie de asezarea la mese – locatia, wedding plannerul, producatorul de papetarie…

Pe langa asta o sa-ti pui diverse intrebari – langa sau departe de boxe? Langa sau departe de toaleta? Langa sau departe de intrare? Cine se va supara ca e pus unde? Pe cine sa pun in colt – si asa mai departe.

Solutia? Din pacate se cheama nervi tari si magneziu. Sau rabdare si tutun, desi nu va recomand sa va apucati de fumat.

Puneti-va un deadline (sa zicem marti inainte de eveniment) si ignorati toate modificarile care apar de aici incolo. Noteaza aceste modificari separat si vezi, pe joi, in ce masura se mai poate modifica ceva. Daca nu se mai pot modifica (pe sitting map), lasa sitting map-ul asa si comunica situatia finala pe vineri wedding plannerului sau coordonatorului de la locatie. E important ca ei sa aiba aceste modificari astfel incat sa poata ajuta invitatii sa-si gaseasca locul la masa in ciuda modificarilor de ultim moment care nu apar pe sitting map.

Daca vei apela la serviciu unor hostesse pentru insotirea invitatilor la locurile lor, problema este deja rezolvata.

Cat despre pozitia meselor in spatiu, pune invitatii in varsta departe de boxe si aproape de toalete. Familia cat mai aproape de masa la care vei sta tu. Pe nesuparaciosi in colturi. Prietenii apropiati oriunde – ei chiar n-ar trebui sa comenteze. Si lucrurile ar trebui sa mearga bine.

Oricum ar fi, nu te supara prea tare – tuturor li se intampla. Nu este o tragedie, sunt doar oameni care-si vor gasi cu siguranta locul in sala. Sunt atat de multe lucruri mult mai importante pe lume ca zau ca n-are sens sa iti faci sange rau din cauza unor mese si a unor scaune. Odata ce distractia o sa inceapa nimic din toate astea nu va mai conta.

Iar cand te vei uita, peste ani de zile, la fotografiile din albumul de nunta, vei zambi nereusind sa intelegi de ce ti s-a parut ca a fost atat de greu sa gasesti locul, sa alegi invitatia, sa asezi oamenii la mese, cand tot ce e important este acasa.

 

Andrada Sas,

Content manager, WEDMAG

Andrada este consultant independent pe chestiuni de evenimente. O puteti citi si pe blogul ei, The Wedding Styler.

Credit foto prima imagine: Marius Frim
Credit foto imagini articol: Imagia, Alina Botică, Adrian Lazău