Continuam seria de “guest posts” cu un articol despre coregrafia primului dans al mirilor – motivatii, principii si alte detalii, de la Razvan, instructor si dansator la Rigadonne. Cititi cu atentie:
De ceva vreme m-am tot gandit sa scriu un articol in care sa ofer cateva sfaturi pentru cei interesati de dansul mirilor. Sunt idei pe care mi le-am format de-alungul anilor si pe care le-am conturat in urma nenumaratelor experiente cu diversi cursanti, fiecare cu conceptiile si dorintele lor, care mai de care mai variate.
Dar hai sa trecem direct la subiect si sa ne punem urmatoarele intrebari: “De ce se danseaza dansul mirilor ?” “Care este scopul acestui moment ?” . N-o sa va vina sa credeti dar raspunsul este foarte simplu: scopul momentului este distractia. De altfel, scopul intregii nunti, este o distractie prin care se celebreaza iubirea si prietenia dintre doi oameni care au decis ca vor sa-si sarbatoreasca comuniunea alaturi de familie si prieteni. Asta, bineinteles, este o definitie mai spirituala, pe care le-o dau cursantilor mei atunci cand incep sa devina mai stresati decat trebuie cu acest moment. Definitia practica este, fara indoiala, “spargerea ghetii” sau, mai bine zis, gestul gazdelor (mirilor, uneori si nasilor) de a porni petrecerea si a incuraja invitatii sa danseze si ei. ( Fac o mica paranteza aici si mentionez ca, in viziunea mea si a 99% dintre cursantii mei, distractie la nunta = dans, relaxare si muzica buna).
Incerc, cu aceasta ocazie, desi s-ar putea sa nu imi dea toti dreptate, sa va transmit ca dansul mirilor nu e nici o obligatie, nici un lucru foarte strict, care are la baza o serie de cutume si legi nescrise impuse de parinti, bunici, prieteni, societate, organizatori, etc. E pur si simplu o manifestare a bucuriei celor doi miri care sa incurajeze si restul oamenilor sa se distreze. Nu in ultimul rand, e mult mai fun decat alte moduri de a da startul petrecerii, spre exemplu, anuntul sec si din neant al dj-ului “va invitam pe ringul de dans”. In opinia mea, distractia si voia buna a unor oameni care danseaza, mai devreme sau mai tarziu, poate deveni foarte usor molipsitoare, in sensul bun, bineinteles.
De ce invatam sa dansam si ce dansam ?
In ultimii ani, s-a dezvoltat si in Romania aceasta tendinta de prezenta un dans studiat si coregrafiat pe anumite melodii sau colaje. Oamenii vin sa invete sa danseze pentru ca vor si ei sa arate ca in filmuletele pe care le vad pe internet cu fel de fel de coregrafii complexe si interesante, pentru ca vor sa-si impresioneze prietenii si familiile sau pentru ca „asa se face”. De fapt, adevaratul motiv pentru care ar trebui un cuplu sa ia lectii de dans este ca sa poata sa danseze relaxati, fara frica de a fi priviti sau de a arata nesiguri, putand astfel sa transmita bucuria aceea molipsitoare despre care am scris mai sus. Stiu ca foarte multi sunt interesati de „ce o sa zica parintii”, „ce vor spune prietenii”, „vreau sa aratam bine, sa nu ne facem de ras”. Recomand sa uitam de aceste probleme care nu exista in realitate si mai degraba sa gandim „ce ne-ar placea noua sa dansam si ne-ar face sa ne simtim bine ?”. E o gandire mult mai sanatoasa, al carei rezultat, va garantez, va fi apreciat de toata lumea indiferent de ideile preconcepute pe care le au despre primul dans, asta bineinteles, daca gasim si persoana potrivita care sa ne ajute sa invatam aceste lucruri.
Dansam vals sau nu ? Depinde de gust, nu exista o regula scrisa intr-o carte. Un instructor foarte bun ar intreba intai cursantii care este muzica pe care se simt bine si i-ar invata stilul si ritmul potrivit pentru aceea. Apoi, in functie de inclinatiile pe care le au catre un gen de miscari sau altul, ar recomanda diverse figuri de dans potrivite pentru ei. E foarte important sa intelegem ca daca abordam un stil care nu ne caracterizeaza sau cu care nu ne putem identifica, atunci problemele expuse mai sus isi vor incepe existenta si nu vom face altceva decat sa ne stresam inutil. Putem dansa ORICE ! (ma rog, orice in limitele decentei, dar intelegeti voi ;) ). Am invatat pe parcursul timpului ca, daca eu, ca instructor, n-am nici o ezitare in a iesi din tipare, cursantii mei vor avea mai mult curaj sa faca acelasi lucru, intrucat de cele mai multe ori, ceea ce pentru altii inseamna iesit din comun, pentru un cuplu poate insemna obisnuit. Asa am ajuns sa predau pentru dansul mirilor de la vals, tango si foxtrot, pana la rock’n’n’roll, salsa, street, michael jackson si sarba.
De la cine invatam ?
Foarte simplu: de la cine ofera incredere si este interesat in principal de experienta placuta pe care o traiesc cursantii, atat la cursuri, cat si la nunta. La fel ca in orice alt domeniu de servicii asociat nuntilor si evenimentelor private, si in dans exista oameni care pun mai presus de orice, castigul lor imediat. Cert este un lucru, un serviciu care necesita un grad ridicat de comunicare cu clientul, asa cum sunt lectiile de dans, trebuie sa fie oferit de cineva care ofera siguranta ca stie ce spune si ii e foarte clar ce are de facut.
De cele mai multe ori, o discutie initiala va este de ajuns pentru a va da seama de profesionalismul instructorului.Piata este saturata de scoli de dans care mai de care mai neintrecute in superoferte si beneficii speciale, tot felul de capcane de marketing care nu releva priceperea pedagogica si tehnica a celui care ar trebui sa va invete sa simtiti muzica. Caci da, dansul asta inseamna, sa simti si sa traiesti muzica intr-un mod armonios, folsindu-te de cateva principii fizice universal valabile. Nu trebuie sa fiti campioni la dans ca sa faceti un prim dans special, trebuie doar sa gasiti persoana potrivita care sa va ajute in acest sens. Cum o gasiti ? O varianta ar fi consultanta unui planner de evenimente care deja are experienta de lucru cu specialisti in diverse domenii si poate fi sigur de calitatea serviciilor unui furnizor. O alta varianta ar fi recomandarea unor prieteni despre care stiti ca s-au simtit foarte bine la cursuri si al caror dans va transmis acea stare de relaxare despre care povesteam la inceputul acestui articol. In final, o verificare cu „Sfantul Google” „Atotstiitorul Facebook” si „Atotvazatorul Youtube” nu strica, pentru a va hotari.
Nu va fie frica sa intrebati detalii despre cum se desfasoara lectiile si ce servicii intra in costul lectiilor. De obicei, pregatirea unei coregrafii pentru primul dans necesita si editarea audio a melodiei alese, filmarea repetitiilor, desfasurarea uneia sau a mai multe sedinte la locul evenimentului. Va recomand, deci sa va informati in legatura cu toate aceste aspecte.
In incheiere, va spun ca dansul se face in egala masura cu sufletul si cu corpul si daca reusiti sa tineti cont de acest lucru, totul va fi bine. Nu uitati sa zambiti ! :)
Razvan, instructor & dansator Rigadonne
Foto coperta – Marius Barbulescu
***
Citeste Best of Weddings 2015 – Catalogul nuntilor reusite din Romania
***