Fotografia de nunta e cu certitudine un subiect de interes. Sunt multi care cred ca e usor sa treci de la ,,sapuniera” din vacanta la fotografiatul de evenimente cu profit maxim. Dar sunt si oameni care cred ca e imposibil si nici macar nu indraznesc sa-si analizeze indeaproape hobby-ul, gandindu-se ca nu vor fi niciodata suficient de buni, ca piata e suprasaturata si ca nu se mai poate inventa nimic nou in domeniu. Pentru toti acestia, dar si pentru mirii care se intreaba cum ajunge un fotograf sa fie fotograf profesionist (de nunta), l-am rugat pe Adi Calbajos de la Intuitiv Art sa ne povesteasca cate ceva despre drumul lor de la hobby la fotografia profesionala:

ALI_4849 copy

E clar pentru noi ca am inceput sa fotografiem din pasiune! Imi amintesc bine cand s-a ivit gandul acesta in mintea mea, si am realizat ca mi-ar placea sa ma ocup cu asa ceva. Ii faceam fotografii Alinei, in luna noastra de miere, cu un compact de la Fuji! Era ceva nou! Fotografia digitala! Bineinteles ca era apus de soare si nu, nu eram pe malul marii, ci pe malul unui lac de langa mare:). Am continuat apoi cu sedinta foto si pe malul marii. Ne-a placut ce a iesit. I-am spus Alinei ca incepe sa imi placa fotografia si ca as vrea sa ne ocupam cu asta. Asta s-a intamplat in 2004! De atunci si pana acum, inca parcurgem drumul de la hobby la profesional!

foto album Marta si Paul 0078

Cand poti sa spui ca ai devenit profesionist si ca fotografia nu mai e doar un hobby? Poate ca in momentul in care iti dai seama ca poti sa scoti ceva bani din munca asta? Sau din momentul in care ai platit prima data pentru un curs de fotografie? Sau, cand ai inceput sa te uiti tot mai atent si insistent dupa anumite modele de obiective sau aparate foto profesionale? Sau, cand incepi sa petreci ore intregi citind blogurile fotografilor de pretutindeni sau sa urmaresti cu atentie sporita postarile lor de pe Facebook?

Le-am facut pe toate astea, am investit in aparatura, am facut cursuri de fotografie, mai nou am inceput sa invatam si despre partea de bussiness din fotografie. Suntem intr-un proces continuu de creștere. Oare am trecut la ,,liga profesionista”? Nu ne indoim ca stim sa fotografiem sau ca oferim servicii de calitate!  Oferim servicii la cel mai inalt nivel de calitate, ne straduim sa ne multumim clientii, am invatat sa ne adaptam la fiecare gen de personalitate, am crescut in multe directii. Cu toate acestea,  din fericire, intotdeauna se poate si mai bine! Intelegem ca a fi profesionist nu e un loc in care ai ajuns si in care stai in sfarsit, te odihnesti si iti spui: “Ce bine ca am ajuns aici! Ce bine ca sunt profesionist!Apar diverse provocari, un fotograf nou pe care il descoperi si care te impresioneaza, o tehnica noua sau aparatura de ultima generatie, metode noi si mai eficiente de editare a fotografiilor. Descoperim constant lucruri fascinante si aceste provocari ne incanta! Cred ca asa stii ca ai trecut de la hobby la profesional! Cresti si te mentii la cel mai inalt nivel de calitate – dar in acelasi timp ramai deschis sa mergi si mai departe!

ALI_9739 copy

Dar pasiunea nu e singurul ingredient necesar pe drumul de la amator la profesionist. Chiar daca am inceput sa fotografiem din pasiune, pe parcurs a fost nevoie de ceva mai mult decat pasiune, ca sa ducem toate proiectele la bun sfarsit. Pasiunea face doar ca lucrurile sa fie mai usor de facut, pe alocuri. De cele mai multe ori, insa, sunt lucruri pe care trebuie sa le faci, chiar daca nu iti plac! Nu poti sa te bucuri doar de rezultate, fara sa depui efort. Pur si simplu nu asa functioneaza lucrurile. Satisfactia e cu atat mai mare cu cat, in ciuda dificultatilor, reusim sa terminam proiectele la timp, reusim sa facem o treaba de calitate si, astfel, ajungem sa vedem clienti incantati de munca noastra!

ALI_5365 copy

In toti anii de activitate fotografica (11 ani deja pentru noi), am intalnit multe persoane care au facut aceeasi trecere, de la hobby la profesional. Dar trecerea,  in cazul multora – nu se pare uneori a fost mult mai brusca decat ceea ce am experimentat noi. In 2-3 ani multi fotografi au crescut foarte mult si au avut un impact foarte mare in piata de fotografie de la nivelul Clujului sau al tarii. I-am apreciat de altfel dintotdeauna pe oamenii determinati, ambitiosi, care reusesc sa puna in practica ceea ce viseaza sau planifica! Daca ar fi sa fac o analiza subiectiva, bazata pe propriile observatii, 90% dintre cei care doresc sa treaca de la hobby la professional, reusesc sa o faca. Dintre acestia, insa, 20% renunta dupa primul an, pentru ca nu e ceea ce au crezut. Jumatate dintre ei se mentin 2-3 ani,  pentru ca e greu sa se diferentieze si sa tina pasul cu cei mai vechi pe piata, iar ceilalti se diferentiaza si isi fac loc, reusesc sa prezinte ceva nou, deosebit si atractiv nu doar pentru clienti, ci si pentru ceilalti fotografi. Bineinteles, toate statisticile sunt doar o opinie personala, dar nu cred ca sunt departe de adevar!

Raluca si George foto nunta IntuitivArt 7042

O sugestie pentru cei care vor sa devina profesionisti: priveste  mereu la progresul personal pe care l-ai facut! Daca vrei sa te compari cu altii, incerca sa faci o comparatie echitabila. Cum era celalalt in aceeasi etapa in care esti tu acum? Nu te ajuta sa te compari cu cel care este intr-o etapa mult mai avansata in activitatea lui!

In concluzie, a avea un aparat foto profesional si obiective foto mai luminoase, a investi in cursuri si in formarea personala, nu te face profesionist. Ai aparatura mai buna si informatii in plus, insa asta nu e totul. A pastra o minte deschisa si a recunoaste ca mereu ai de invatat, e prima calitate a unui profesionist din orice domeniu, inclusiv fotografia. A doua calitate este a sti cum sa folosesti toate informatiile pe care le primesti de peste tot, iar a treia, foarte importanta, e capacitatea de a actiona. Apoi, cand incepi sa aplici informatiile, dar rezultatele nu apar, sa ai curajul sa recunosti directia gresita si sa revii, poate sa incerci din nou. Și asta face diferenta dintre hobby si profesional.

ADI_3096 (2) (1)

Cat despre noi – niciodata nu am regretat ca am pornit pe acest drum! Pe langa faptul ca am reusit sa ne sustinem financiar, toti oamenii pe care i-am intalnit, toate locurile pe care le-am vazut, sunt un castig extraordinar.

Intuitiv Art este membru WEDMAG CLUB.

Se spune ca este mai usor sa iti gasesti un mire/o mireasa pe masura, decat un fotograf de nunta bun. Sa fie si discret pentru a nu te inoportuna in cele mai emotionante momente, dar si prezent, pentru a le surprinde. Sa aiba rabdarea de a le fotografia pe toate verisoarele mamei tale si pe rudele venite de departe, dar sa si aiba dramul de nebunie, care sa confere unicitate evenimentului din viata ta, pe care in primul rand, unic ti-l doresti.

***

Citeste Best of Weddings 2016 – Catalogul nuntilor reusite din Romania

***

revista nunta online