Articolul de astazi este un guest blog post de la Andrada Sas – The Wedding Styler:
Alegerea locatiei este, fara gluma, jumatate din munca pe care trebuie s-o faci cand iti organizezi nunta. Daca referitor la alte aspecte iti recomand sa alegi cu inima, fara frica, si apoi sa lasi oameni sa-si faca treaba, pentru ca, daca ai facut alegerile corecte, oamenii stiu ce au de facut si e in interesul lor (chiar mai mult decat al tau!) sa si-o faca exemplar, in privinta alegerii locatiei trebuie sa depui ceva efort si sa te asiguri ca ai facut alegerea cea mai potrivita.
In primul rand intreaba-te ce iti doresti si incepe sa cauti prin locurile potrivite. Daca vrei o nunta in aer liber, intr-o gradina verde cu gazon impecabil, cauta in afara orasului sau gandeste-te la o destinatie diferita de orasul in care locuiesti. Nu am ales intamplator acest exemplu, e o dorinta destul de greu de satisfacut daca nu ai o gradina proprietate privata pe undeva pe la Corbeanca sau Buftea. In Bucuresti, cel putin, sunt sanse minime sa gasesti ce cauti, nu te vei alege decat cu frustrari maxime ca ,,nu e ca in poze”. Chiar daca locatia pe care ai pus ochii are o gradina frumoasa, e putin probabil s-o poti folosi pentru eveniment dupa o anumita ora, din cauza faptului ca in apropiere locuiesc oameni ce vor si trebuie sa doarma.
Nu exclude locatii care par inaccesibile din cauza distantei sau a altor complicatii. Atitudinea constructiva a staff-ului si dorinta de a rezolva lucrurile anuleaza de obicei toate aceste inconveniente. De asemenea, intreaba-ti wedding plannerul ce iti recomanda si incearca sa tii seama de recomandari.
Daca ai gasit ce-ti place, urmeaza sa-ti pui si alte intrebari. De exemplu – daca locul este potrivit ca dimensiune pentru evenimentul tau. Daca are o limita minima de participanti la eveniment si daca e sigur-sigur ca tu te poti baza pe acel numar de invitati. Nu raspunde pripit, fa calcule cat mai ,,la rece”. Taie de pe lista fara mila, pana ajungi la un numar pe care te bazezi fara umbra de indoiala. Apoi mai scade un 15%. Daca esti multumit/a cu rezultatul minim obtinut, intreaba-te si ce se intampla daca vin toti cei pe care i-ai invitat. Intre noi fie vorba, nu vor veni toti, dar nu poti sa excluzi posibilitatea. Vor avea loc toti? Exista solutii pentru aceasta situatie? Este lista de invitati extinsa suficient de mica sau locul suficient de mare?
Sa zicem ca ai gasit locul potrivit, cu spatiul potrivit. Incearca sa gasesti referinte despre mancare. Sigur, vei beneficia intr-un punct (de obicei dupa ce ai semnat deja contractul) de o degustare – utila mai ales referitor la gusturi. Poate un anumit fel nu e pe gustul tau si vei vrea sa-l schimbi, poate ceva ti se pare prea sarat sau prea amar. Insa degustarea nu e o garantie pentru felul in care va fi mancarea la nunta (calitativ sau cantitativ). Aici nu poti decat sa te bazezi pe impresiile altora. Intreaba-ti wedding plannerul ce stie despre asta sau da un search pe google. In mod normal nu incurajez vox populi, nu poti sti cat de relevanta este experienta subiectiva a altcuiva cu un serviciu sau produs, insa in acest caz nu prea ai de ales.
Ai rezolvat tot, zici tu. Ai un loc frumos, cu spatiu potrivit si mancare buna. Discutia se poate incheia aici, zici tu.
Eu zic sa nu te grabesti si sa iti mai pui cateva intrebari. Tine minte, jumatate din munca este terminata dupa ce semnezi contractul (a doua jumatate e la asezarea la mese, cu un supliment la alegerea sau designul invitatiilor). Asadar – cat de flexibili sunt oamenii din locatie? Sunt dispusi sa se muleze dupa ce iti doresti tu, sau ti-au vandut un discurs de lemn despre cum ei sunt expertii si se vor ocupa de tot? (in general, discursul cu ,,ne ocupam noi de tot” ar trebui sa-ti dea de gandit). Au limita de ora? Unele hoteluri organizeaza dimineata mic dejunuri in locatie si vei afla in ziua nuntii ca pana la 4 trebuie sa eliberezi spatiul. Au limita de decibeli? Sunt dispusi sa te lase sa platesti nota a doua zi, sau trebuie sa stai sa numeri bani la 6 dimineata? Daca ai de gand sa aduci proprii furnizori, trebuie sa afli dinainte care e raspunsul lor la asta. In mod ideal, nu ar trebui ca asta sa fie preocuparea lor, insa sunt locatii care din varii motive (majoritatea pecuniare) devin ostile cu oamenii care vin acolo sa te ajute – si nu iti doresti asta la evenimentul tau. Daca totusi esti dispus/a sa lasi locatia sa se ocupe in intregime de organizarea evenimentului, asigura-te ca asta iti doresti inainte sa semnezi un contract. Adica gandeste-te bine. S-ar putea sa fie o solutie potrivita pentru tine, sau nu. Dar e o alegere importanta, pe care e bine s-o cantaresti inainte sa dai cu pixul.
In final, cea mai importanta recomandare – judeca locul dupa oamenii cu care discuti. Daca ti se pare ca incearca sa te duca de nas, sa iti vanda gogosi si castele-n spania, sa te impresioneze excesiv sau sa iti forteze mana, daca te fac sa te simti ca iti fac o favoare lasandu-te sa iti organizezi evenimentul la ei, probabil ca nu ti se pare, ci chiar asa e. In acest caz fugi si cauta locul tau, ala in care oamenii nu au aere de superioritate, sunt modesti, sinceri, demni si dispusi sa invete din fiecare eveniment cate ceva si – mai ales – au drept scop principal fericirea ta si nu taxarea cator mai multor servicii. Tine minte propozitia asta: oamenii sunt mai importanti decat peretii.
Daca ai gasit deja locul potrivit pentru nunta ta, respira, jumatate din treaba s-a incheiat.
Credit foto: Cromatica, Marius Frim Photography