Tuturor ne place cum suna “in aer liber”. Tuturor ne place ideea de a ne adia vantu-n par si de a simti aroma verii. Dansul pare a fi mult mai romantic langa un foc de tabara si clipociri de stele. Daca mai e si-un lac sa oglindeasca tot, plus o mare luna ca o farfurie portocalie si binevoitoare… parca altfel intra binecuvantarea peste nunta.

Si nu vorbesc acum despre locatiile obsnuite “in aer liber”, despre corturile si terasele binecunoscute. Nu, este vorba ca aud din ce in ce mai des de oameni care vor sa se casatoreasca pe iarba, undeva in munti, undeva intre trei sate de care n-a auzit nimeni, in vecinatatea unui conac in ruine si asa mai departe.

10354725_820003444730542_17839270005577059_n

Pentru portofoliul unui organizator, nuntile de acest gen sunt aur curat. Departe de mine gandul de a pune vreun lacat pe nuntile in aer liber in locatii improbabile. Cu toate astea, vreau sa ma asigur ca toata lumea stie, inainte de a incepe sa planuiasca o asemenea nunta, care sunt lucrurile de care trebuie neaparat sa tii cont, mai ales cand faci bugetul.

1) Planul B nu este o gluma. Indiferent ca e mai, iunie, iulie, august, septembrie sau octombrie sunt sanse sa fie cald si sanse sa ploua. Nu exista absolut nicio garantie ca daca alegeti data-n mijlocul lui iulie veti dansa in caldura noptii pana la 5 dimineata cu talpile in roua. O sa te incrunti si mai tare cand o sa-ti spun ca anul trecut (2014) a fost frig bine noaptea chiar si-n toiul lui iulie. Asadar, inainte de a arunca ancora pe camp, asigurati-va ca exista posibilitatea planului B (o cladire utilizabila sau un cort chiar langa zona pe care doriti s-o folositi). Trebuie sa va asigurati de disponibilitatea acestei cladiri. Alminteri, trebuie sa va asigurati singuri planul B inchiriind pavilioane sau un cort – iar asta nu va fi deloc ieftin, cel putin pentru un plan B pe care nu stiti cu siguranta daca-l veti pune-n practica. Si uite-asa s-ar putea sa cheltuiti de doua ori mai mult decat ar trebui pentru logistica.

2) Desi par evenimente simple, fara prea mare agitatie si pompa, evenimentele in aer liber sunt in realitate mai costisitoare decat evenimentele in sali in care se organizeaza de obicei evenimente. Ai nevoie de curent electric (pentru muzica, iluminat, frigidere si altele), generator (planul B loveste din nou), mobilier (se inchiriaza), textile (se inchiriaza), corpuri de iluminat (se inchiriaza). Eventual ring de dans sau dusumea cu totul, daca nu vreti sa stati direct pe iarba. Va trebuie dezinsectie profesionista. Firma de catering dintr-un oras din apropiere. Aparate de aer conditionat mobile, ventilatoare sau, dupa caz, sisteme de incalzire. Trebuie sa te asiguri ca firma de catering gestioneaza si bauturile. Ca aduce si pahare, nu doar farfurii si tacamuri. Ca aduce scrumiere. Sa te asiguri ca toate lucrurile au om care se ocupa de ele (le pune si le strange).

3) Ca am ajuns la orasul din apropiere – trebuie sa stii ca nu vei gasi aceste spatii in aer liber demne de nunta ta niciodata in mijlocul unui oras. Normele de convietuire sociala au si ele un rost in lume…

4) Trebuie sa stii ca cu cat este mai salbatica si extravaganta locatia, cu cat este mai neconventionala ideea, cu atat vei adauga pe nota de plata transport pentru invitati si solutii de cazare. Chiar daca nu platesti tu cazarea invitatilor, trebuie sa te asiguri ca au unde sa se cazeze in zona si ca au cu ce sa ajunga la locatie si inapoi la cazare.

1900110_820003468063873_1712877226663724252_n

5) Tantarii vin chiar daca nu-i inviti. Trebuie sa instalezi un bar de autan undeva in zona.

6) Trebuie sa te gandesti ca accesul la toalete trebuie sa fie usor. Daca prima toaleta este la 1 km iti vei chinui oaspetii destul de tare.

7) Daca te departezi de un oras mare, vei avea de cazat si o armata de staff. Foto, video, catering, muzicanti, vreun wedding planner ceva. Catering poate sa insemne si 20 de persoane, in functie de cat de mare este nunta (bucatari, ajutoare de bucatar, ospatari, picoli, barmani).

8) Va fi greu sa folosesti servicii profesioniste de hair si make-up. Pentru simplul motiv ca deplasarea unui asemenea stilist costa foarte mult (el pierde alte contracte pe care le-ar fi avut in acea zi).

9) Nu in ultimul rand, ceremoniile religioase se pot dovedi anevoios de organizat… in aer liber. Cele ortodoxe sunt interzise in alt cadru decat in biserica, iar in cazul celor catolice exista o serie de conditii care trebuie sa fie indeplinite pentru a face ceremonia in aer liber. Luati asadar in calcul si dificultatea de a transporta invitatii la o biserica din apropiere si apoi la locul faptei.

Ana-Maria-Mihnea-0029

Asadar, faceti bine calcului si puneti pe hartie tot ce trebuie calculat. Fiecare lucru care pare simplu intr-un restaurant o sa fie complicat pe un camp. Iar daca era complicat in restaurant, o sa fie complicat si pe camp. Nu eliminati locatiile specializate in nunti in aer liber doar pentru ca au deja corturi sau alte structuri si voi vreti “cu picioarele pe iarba”. Motivul pentru care locatiile astea au o anumita structura este tocmai acela de a simplifica si de a aduce confort. De a nu transforma visul unei nopti de vara in cosmarul intunericului printre tantari, cu sosetele ude si nasul inghetat.

Andrada Sas,

Content manager, WEDMAG

Andrada este consultant independent pe chestiuni de evenimente. O puteti citi si pe blogul ei, The Wedding Styler.

Credit foto prima imagine: Photochic
Credit foto imagini articol: Marius Frim, Cromatica