Tuturor ne place cum sună “în aer liber”. Tuturor ne place ideea de a ne adia vântu-n păr şi de a simţi aroma verii. Dansul pare a fi mult mai romantic lângă un foc de tabară şi clipociri de stele. Daca mai e şi-un lac să oglindească tot, plus o mare lună ca o farfurie portocalie şi binevoitoare… parcă altfel intră binecuvântarea peste nuntă.

Nunta in aer liber

Şi nu vorbesc acum despre locaţiile obişnuite “în aer liber”, despre corturile şi terasele binecunoscute. Nu, este vorba că aud din ce în ce mai des de oameni care vor sa se căsătoreasca pe iarbă, undeva în munţi, undeva între trei sate de care n-a auzit nimeni, în vecinatatea unui conac în ruine şi aşa mai departe.

10354725_820003444730542_17839270005577059_n

Pentru portofoliul unui organizator, nuntile de acest gen sunt aur curat. Departe de mine gândul de a pune vreun lăcat pe nunţile în aer liber în locaţii improbabile. Cu toate astea, vreau să mă asigur că toată lumea ştie, înainte de a începe să plănuiască o asemenea nuntă, care sunt lucrurile de care trebuie neapărat să ţi cont, mai ales când faci bugetul.

1) Planul B nu este o glumă. Indiferent ca e mai, iunie, iulie, august, septembrie sau octombrie sunt şanse sa fie cald şi şanse să plouă. Nu există absolut nicio garanţie că dacă alegeţi data-n mijlocul lui iulie veţi dansa în căldura nopţii până la 5 dimineaţa cu tălpile în rouă. O să te încrunţi şi mai tare când o să-ţi spun că în 2014 a fost frig bine noaptea chiar şi-n toiul lui iulie. Aşadar, înainte de a arunca ancora pe câmp, asiguraţi-vă că există posibilitatea planului B (o cladire utilizabilă sau un cort chiar lângă zona pe care doriţi s-o folosiţi). Trebuie să vă asiguraţi de disponibilitatea acestei clădiri. Alminteri, trebuie să vă asiguraţi singuri planul B închiriind pavilioane sau un cort – iar asta nu va fi deloc ieftin, cel puţin pentru un plan B pe care nu stiţi cu siguranţă daca-l veţi pune-n practică. Şi uite-aşa s-ar putea să cheltuiţi de două ori mai mult decât ar trebui pentru logistică.

2) Deşi par evenimente simple, fără prea mare agitaţie şi pompă, evenimentele în aer liber sunt în realitate mai costisitoare decât evenimentele în săli în care se organizează de obicei evenimente. Ai nevoie de curent electric (pentru muzică, iluminat, frigidere şi altele), generator (planul B loveşte din nou), mobilier (se închiriază), textile (se închiriază), corpuri de iluminat (se închiriază). Eventual ring de dans sau duşumea cu totul, daca nu vreţi să staţi direct pe iarbă. Vă trebuie dezinsecţie profesionistă. Firma de catering dintr-un oraş din apropiere. Aparate de aer condiţionat mobile, ventilatoare sau, dupa caz, sisteme de încalzire. Trebuie sa te asiguri că firma de catering gestionează şi băuturile. Că aduce şi pahare, nu doar farfurii şi tacâmuri. Că aduce scrumiere. Să te asiguri că toate lucrurile au om care se ocupă de ele (le pune şi le strange).

3) Că am ajuns la oraşul din apropiere – trebuie să ştii că nu vei găsi aceste spaţii în aer liber demne de nunta ta niciodată în mijlocul unui oraş. Normele de convieţuire socială au şi ele un rost in lume…

4) Trebuie să ştii că cu cât este mai salbatică şi extravagantă locaţia, cu cât este mai neconventională ideea, cu atât vei adauga pe nota de plata transport pentru invitaţi şi soluţii de cazare. Chiar dacă nu plateşti tu cazarea invitatilor, trebuie să te asiguri că au unde să se cazeze în zona şi că au cu ce să ajungă la locaţie şi înapoi la cazare.

1900110_820003468063873_1712877226663724252_n

5) Tânţarii vin chiar dacă nu-i inviţi. Trebuie să instalezi un bar de autan undeva în zona.

6) Trebuie să te gândeşti că accesul la toalete trebuie să fie uşor. Dacă prima toaletă este la 1 km îţi vei chinui oaspeţii destul de tare.

7) Dacă te depărtezi de un oraş mare, vei avea de cazatşi o armată de staff. Foto, video, catering, muzicanţi, vreun wedding planner ceva. Catering poate să însemne şi 20 de persoane, în funcţie de cât de mare este nunta (bucătari, ajutoare de bucătar, ospătari, picoli, barmani).

8) Va fi greu să foloseşti servicii profesioniste de hair şi make-up. Pentru simplul motiv ca deplasarea unui asemenea stilist costă foarte mult (el pierde alte contracte pe care le-ar fi avut în acea zi).

9) Nu în ultimul rand, ceremoniile religioase se pot dovedi anevoios de organizat… în aer liber. Cele ortodoxe sunt interzise în alt cadru decât în biserică, iar în cazul celor catolice există o serie de condiţii care trebuie sa fie îndeplinite pentru a face ceremonia în aer liber. Luaţi aşadar în calcul şi dificultatea de a transporta invitaţii la o biserica din apropiere şi apoi la locul faptei.

Ana-Maria-Mihnea-0029

Aşadar, faceţi bine calcului şi puneţi pe hârtie tot ce trebuie calculat. Fiecare lucru care pare simplu într-un restaurant o să fie complicat pe un câmp. Iar dacă era complicat în restaurant, o să fie complicat şi pe camp. Nu eliminaţi locatiile specializate în nunţi în aer liber doar pentru că au deja corturi sau alte structuri şi voi vreţi “cu picioarele pe iarbă”. Motivul pentru care locaţiile astea au o anumită structură este tocmai acela de a simplifica şi de a aduce confort. De a nu transforma visul unei nopţi de vară în coşmarul întunericului printre ţânţari, cu şosetele ude şi nasul îngheţat.

Credit foto prima imagine: Photochic
Credit foto imagini articol: Marius Frim, Cromatica

***

Citește revista BEST OF WEDDINGS 2019!