Pentru miri, nunta inseamna cununii si petrecere. Pentru invitati, in majoritatea cazurilor, nunta inseamna petrecere. Adica acel eveniment in care isi petrec timpul socializand si simtindu-se bine – unii dintre ei.

V-am povestit intr-un articol anterior despre felicitarile adresate mirilor in ziua nuntii asa ca hai sa discutam putin despre alte activitati antrenante de nunta.

Dansul

Mirii isi pot face intrarea in sala de nunta in pasi de dans, acompaniati eventual si de nasi, cavaleri si domnisoare de onoare. Apoi, vor deschide petrecerea de nunta cu dansul mirilor. Dupa acele cateva minute de mari emotii, protagonistii evenimentului se relaxeaza pe ringul de dans odata cu aparitia nasilor, a parintilor si a celorlalti invitati. Cam cate feluri de mancare, atatea reprize de dans. Asa ca timp de zbenguit este berechet la o nunta in Romania. La alegere, mirii pot incheia nunta cu un dans. Vezi in acest sens articolul cu propunerile dansante de la First Dance Studio, pe blogul WEDMAG.

In timpul reprizelor de dans ori pentru a marca trecerea de la repriza de dans la servirea unei mese sau invers, se pot introduce momente dansante de spectacol. Dans sportiv, dans popular, belly dance, dans tiganesc si multe alte stiluri si concepte de dans pot incanta privirile invitatilor si ii pot chiar antrena la dans. Pe langa artistii ce ridica invitatii la dans, se pot pregati dinainte coregrafii astfel incat invitatii sa devina artisti pentru o zi.

image1-activitati

Pentru amuzament, se pot face concursuri de dans (neaparat cu premii cat mai ingenioase), cum ar fi:
– dans cu o portocala pe frunte,
– dans cu balon intre cuplu,
– dans pe un ziar ce se va tot impaturi dupa fiecare melodie,
– dans in jurul scaunelor a caror numar se va micsora dupa fiecare melodie,
– dansul “mireasa de vanzare” (in unele locuri, la finalul nuntii, invitatii platesc sa danseze mireasa),
– dans limbo (se pregateste dinainte o sfoara demna de aparut in fotografii ori se creaza una din cravatele invitatilor),
– dans pentru plata furturilor (pantof, mireasa, mire),
– dans pentru castigarea buchetului de mireasa
Si lista poate continua…

Daca te numeri printre invitatii ce abia asteapta sa mearga la nunta sa se distreze dansand, atunci probabil ca vei dori sa se termine cat mai repede “muzica de masa”. Daca esti in cealalta extrema a invitatilor ce prefera sa discute cu ceilalti invitati pe care ii cunosc sau cu care se cunosc cu aceasta ocazie, atunci probabil ti se va parea ca muzica merge prea tare.

Muzica

Evident, mirii sunt cei mai importanti de la nunta. Apoi, muzica este al doilea cel mai important aspect. Sunt numeroase variante in ceea ce priveste muzica la o nunta. Se poate merge doar pe varianta de DJ ori se poate completa acesta printr-un cvartet de coarde, un duet de pian si vioara, o harpista, un grup de tenori si soprane, o trupa de cover-uri, o formatie de muzica populara si alte structuri. Pentru stabilirea ritmurilor nuntii, mirii sunt sfatuiti sa creeze doua liste: blacklist (cu melodii si stiluri ce nu le doresc la nunta) si whitelist (cateva melodii preferate, pe langa cea de intrare in sala, cea pentru dansul mirilor sau alte momente ori cea pentru tort). Ca invitatii sa se simta si mai implicati in desfasurarea petrecerii de nunta, ar putea sa aleaga melodii preferate prin scrierea lor pe biletele dinainte pregatite. La momentul potrivit si daca nu sunt trecute pe blacklist vor putea fi dedicate invitatilor ce le-au solicitat.

Pe langa cei responsabili cu asigurarea muzicii la nunta, mirii talentati pot alege sa le faca o surpriza muzicala invitatilor. Avand in vedere ca e nunta lor, oricum ar canta, nu are cum sa fie gresit sau fals, nu e asa?

image2-activitati

In caz de invitati cu calitati muzicale si nu numai, un “talent show” la o nunta ar fi ocazia perfecta pentru afisarea acestora. Trebuie insa stiut dinainte daca ar fi persoane interesate de o astfel de activitate, pentru a nu transforma aceasta initiativa intr-un moment stanjenitor. Tot referitor la talentele muzicale (presupuse ori reale), un alt moment auditiv ar putea fi o repriza de karaoke. Si daca tot exista un ecran de proiectie pentru textul pieselor de karaoke, acesta se poate utiliza si pentru rularea catorva fotografii ale cuplului de miri ori fotografii/filmare din timpul nuntii (daca acest serviciu este inclus in pachetul de fotografie si/sau videografie de nunta).

image3-activitati

Furturi

Nu incurajam furturile. Daca totusi nu se poate fara acele momente in nunta, ar fi bine sa fie regizate, sa nu se piarda foarte mult timp cu asta si sa nu se ajunga la momente penibile sau, mai rau, la momente tragice. Pentru recuperarea mirelui, mireasa poate sa fie legata la ochi si trebuiasca sa isi recunoasca alesul dupa un obiect vestimentar ori dupa alta caracteristica. O alternativa la furtul miresei ori al mirelui este aceea a “disparitiei” unuia dintre ei. Cum? Cu “ajutorul” unui magician/iluzionist care poate incepe cu acest numar si apoi sa continue cu altele cat mai ingenioase si pretabile evenimentului pentru a crea un mic spectacol de fermecat invitatii.

Poate parea interesant pentru un copilas sa fure pantoful miresei si astfel sa i se pregateasca o surpriza pentru “fapta” lui. Acel moment se poate continua cu “testul de compatibilitate”, acel joc in care mirilor le sunt adresate intrebari la care sa raspunda prin ridicarea pantofului corespunzator, ca in exemplul din prima imagine. Alternativa la pantof poate fi aruncarea peste umar cu sare si piper ori ridicarea de tablite cu numele mirilor.

Surprize

Pregatite de miri ori de catre invitati, surprizele precum show-ul unui barman, stand-up comedy, caricaturisti, gatitul unui fel de mancare de fata cu invitatii (exemple: sushi, tortul mirilor decorat de ei) sunt binevenite la nunta. Atentie totusi cu surprizele! Se poate sa nu fie pe gustul mirilor sau sa nu fie permise in anumite locatii de nunta. Printre acestea se numara lampioanele, artificiile si altele.

image4-activitati

Alte activitati

Pentru activitatile competitive se poate realiza o festivitate de premiere (ce e acela concurs fara premii, nu?). La acea festivitate de premiere ar fi ingenioase si titluri precum “cea mai frumoasa coafura”, “cea mai frumoasa tinuta” etc. care poate fi la modul real ori la modul amuzant (daca se preteaza). Pe langa sau in locul festivitatii de premiere, prinde bine ideea unei tombole la care se poate castiga, spre exemplu, buchetul de mireasa.

Daca se vrea un moment deosebit pentru intrarea in sala de nunta, mirii se pot indrepta spre ideea inaugurarii unei locatii sau a unui eveniment, prin taierea unei panglici simbol. Ajunsi apoi in fata prezidiului, amandoi sau doar unul dintre miri vor da o nota personala evenimentului daca vor tine un discurs la finalul caruia vor inchina paharele catre invitati. Dupa bunul plac, va urma sau nu spargerea paharelor.

Printre traditii, fie ele autohtone sau imprumutate, se numara si momentul aruncarii jartierei si cel al dezgatitului miresei. La cel din urma sunt implicate nasa si domnisoarele de onoare, in special domnisoara de onoare ce a prins buchetul miresei.

image5-activitati

Asadar, nu ai cum sa te plictisesti la o nunta daca mirii aleg cateva din momentele enumerate anterior. Daca niciunul nu este pe placul tau, sunt nunti la care vei gasi jocuri de societate pe fiecare masa ori intr-un spatiu special destinat jocurilor. Si dupa o nunta atat de reusita, ai despre ce sa scrii in caietul de amintiri al mirilor chiar daca nu esti un om al cuvintelor.

Credit foto: Imagia, Mircea Ciuca, Marius Frim, Marius Turcu, Sesivede Fotografie, Wedding Stars