Atunci cand va intalniti cu fotograful care va imortaliza nunta voastra, una din intrebarile care va framanta e “in cat timp sunt gata fotografiile de la nunta”? Si inevitabil “Cand vom putea avea albumul de nunta”? Ei bine, de cumva veti discuta cu mai multi fotografi, sa nu ramaneti surprinsi ca veti primi raspunsuri extrem de diferite. De la “cateva zile” la “cateva luni”.  IMAGIA, serviciu profesional de fotografie de nunta, ne spune mai multe despre subiect:

Haideti sa vedem ce anume influenteaza timpul in care minunatele voastre amintiri parcurg drumul de la niste pixeli incarcerati intr-un aparat foto pana la amintirile vizuale intinse pe hartie care ii vor emotiona pe toti cei care sunt si care vor mai fi.

Prelucrare sau post-procesare de baza – corectii de expunere, culoare, claritate, contrast si recadrari daca sunt necesare
Post-procesari avansate – the sky is the limit; de la aplicarea unor filtre de culoare pe mai multe fotografii deodata (ceea ce, de fapt, nu le prea inscrie la “avansate”, insa reprezinta ceva mai mult decat corectiile de baza), pana la tratarea fiecarei fotografii in parte, aplicarea de diverse filtre selective etc – unii fotografi pot face prelucrari elaborate lucrand cu orele asupra unui singur cadru, in functie de stil.
Retouching – e destul de evident din denumire, cred: “rezolvarea” unor imperfectiuni ale pielii sau ale altor elemente din fotografie, eliminat cu totul elemente (stalpi, cosuri de gunoi, vreun unchi nedorit etc); poate fi o munca mult mai complexa decat cea care tine direct de fotografie, deci nu plecati de la premisa ca orice fotograf “stie Photoshop” si poate face orice – e o arta pe care, de fapt, nu multi o chiar stapanesc

Sa vorbim mai intai despre predarea fotografiilor in format digital:

Cazul 1.  Imaginile capturate cu aparatul foto sunt descarcate, eventual redenumite si eventual rotite (nu radeti cand zic “eventual”, se intampla) si inscriptionate pe DVD/stick/etc. Daca va pasa cat de cat despre ce s-a intamplat in ziua nuntii, va recomand sa evitati varianta asta. Adica fotograful cu pricina. Da, stiu, exista fotografi care sunt atat de buni incat totul iese perfect din aparatul foto si nu necesita post-procesare. Asa e. Exista, dar nu care pot face chestia asta pentru cele cateva sute daca nu 1000+ de cadre, fara nicio greseala. Adica nu fotografi de nunta. Daca argumentul e “stilul natural”, eu zic sa va indepartati incet, dar ferm.
Timp de predare a fotografiilor: cel tarziu luni, desi tehnic vorbind, vi le-ar putea da imediat dupa ce ati aruncat buchetul.
Cazul 2. Imaginile trec printr-un proces de selectie, eliminand orice cadru gresit – caci e firesc ca atunci cand tragi sute sau mii de cadre intr-un context extrem de dinamic, in conditii atat de diferite de lumina, sa nu iasa toate bine. Dupa selectie, imaginile sunt prelucrate sau post-procesate la nivel basic (doi termeni care denumesc acelasi lucru) si apoi inscriptionate pe suportul final. Fotograful vostru are un alt job si se ocupa ocazional de fotografie de nunta, avand putine evenimente contractate intr-un an si are timp sa se ocupe de nunta voastra imediat ce a terminat-o de fotografiat.
Timp de predare a fotografiilor: 1-2 saptamani

Cazul 3: Imaginile sunt selectate, post-procesate la nivel basic, insa nunta voastra nu intra in lucru imediat dupa terminarea evenimentului propriu-zis, intrucat se lucreaza inca la evenimentele dinainte. Tinand cont ca majoritatea fotografilor de nunta sunt freelanceri si gestioneaza singuri tot ce tine de afacerea lor, o zi de munca nu va fi dedicata in exclusivitate prelucrarii de fotografie! Intervin alte shootinguri, chestiuni administrative, marketing, educatie, intretinerea portofoliului, concursuri etc. Asa incat la modul realist, desi o nunta intreaga poate fi editata in cateva zile pline, chiar si munca dedicata unui singur eveniment se intinde pe durata a doua-trei saptamani. Apoi, daca fotograful respectiv are clienti (si spre binele vostru, sa speram ca si altii l-au gasit demn de a le imortaliza amintirile, altfel nu e de bine), evenimentele condensate intr-un sezon de aproximativ 6-8 luni pe an fac ca suprapunerea lor ca si executie sa mareasaca si mai mult timpul in care fotografiile voastre pot fi gata. Ba mai mult, in functie de fotograf, de stilul lui de lucru si poate de optiunile/pachetul ales de voi, e posibil sa intervina post-procesari mai avansate si/sau retouching. Nu degeaba retouching-ul e un job seperat si foarte bine platit in tari ceva mai “stabile” – timpul alocat retouching-ului poate depasi de cateva ori procesarea de baza!
Timp de predare a fotografiilor: 2-4 luni

fotografie de nunta

Nota:  Unii fotografi pot fi extrem de aglomerati, asa incat timpul necesar pentru predarea fotografiilor sa fie chiar mai mare. Pe de alta parte, e posibil ca alti fotografi sa aiba un angajat care se ocupa de post-procesare sau de alte parti din munca, astfel incat sa fie posibila predarea unor produse premium intr-un timp mult mai scurt. De asemenea, unele oferte contin optiunea de a plati suplimentar pentru o procesare prioritara – o “taxa de urgenta”.

Atentie! In timp ce faptul in sine ca cineva fotografiaza si altcineva face prelucrarea nu e o problema in sine, asigurati-va dinainte ca ceea ce vedeti in portofoliu veti si primi ulterior! In special in cazul agentiilor, e posibil ca la eveniment sa fie prezent un fotograf cu care nu ati discutat niciodata, caz in care orice portofoliu aratat e irelevant – fiecare fotograf are propriul stil si propriile rezultate. Post-procesarea poate fi facuta de catre cineva din agentie si daca si cea facuta in portofoliul aratat corespunde cu ceea ce ati primit e ok. Asigurati-va, insa, ca va fi asa!

Cazul 4: In pofida portofoliului aratat, recomandarilor de la prietenii vostri, bunei impresii facute la intalnire etc, intervine ceva problema – moare pisica, “sa vedeti – mi-a crapat latopul, serverul”, “am o problema medicala” etc si fotografiile nu mai sunt gata odata. Sau niciodata.
Timp de predare: la Sfantu’ Asteapta!

Acum desigur – situatii deosebite pot interveni pentru oricine, de orice natura. Daca insa situatiile deosebite ajung sa devina norma pentru un fotograf, atunci ati facut pur si simplu o alegere gresita. Din pacate nu exista o legatura directa intre calitatea fotografiilor si calitatea serviciilor. Puteti avea parte de fotografi foarte buni cu un comportament personal sau profesional indoielnic si sa va alegeti cu niste fotografii frumoase dar cu o experienta neplacuta, dupa cum puteti avea si niste fotografii mizerabile facute de niste oameni foarte faini. Desigur, astea sunt extreme – orice e posibil intre ele.

fotografie de nunta

Dar cum ramane cu albumul foto de nunta?

Ei bine si aici sunt mai multe situatii:

Cazul A: Fotograful va pregateste macheta albumului in format digital – voi faceti modificari, inlocuind imagini fara a afecta designul albumului. Exista fotografi care permit o singura modificare gratuita a machetei, orice modificari la modificarile initiale urmand sa fie taxate separat. Unii fotografi permit modificari la un numar limitat de pagini, altii nelimitat. Varianta in care fotograful face alegerile initiale tinde sa fie mai eficienta – fotograful stie deja bine fotografiile, tine cont la design de impartirea pagini/momente, creeaza o poveste. In plus, poate realiza macheta imediat ce fotografiile sunt gata.

Cazul B: Voi alegeti fotografiile iar fotograful va realiza designul in functie de ele. Varianta asta, de regula, dureaza mult mai mult. Mirilor le este usor sa aleaga, nu e vorba, insa le e greu sa renunte :) Vor alege prea multe, prea putine sau se vor razgandi de prea multe ori. Desigur, exista si situatii in care mirii iau problema in mana si decid in doi timpi si trei miscari. Am zis mirii, nu miresele :) Era o gluma.

Mai departe, treaba sta cam asa: realizarea unei machete dureaza de la cateva minute (odata ce selectia fotografiilor care intra in album a fost facuta) cu ajutorul unui soft care automatizeaza procesul. Dar poate dura si cateva ore bune daca e creata fara automatizare, pagina cu pagina, procesul putandu-se intinde pe durata unei intregi zile de munca sau chiar doua – depinde de experinta, ritmul, preferintele fiecarui fotograf, dar si de aspectele care tin de compozitia unei zile de munca, cum ziceam mai sus. Pot exista avantaje in crearea unor pagini una cate una, in functie de povestea fiecarei nunti, in functie de cate fotografii dintr-un anumit moment pot fi grupate, insa asta nu neaparat inseamna ca un album facut “automatizat” nu poate fi la fel de reusit, mai ales daca selectia fotografiilor e foarte buna.

Executia propriu-zisa e facuta de un producator de albume – cei care produc albume de o calitate superioara nu lucreaza decat cu fotografi profesionisti, nu cu utilizatorii finali. In traducere, nu, nu va puteti face propriul album de nunta la un producator care ofera calitate – o data fiindca producatorul nu va accepta comanda decat de la un fotograf din motive de volum de lucru si workflow si in al doilea rand pentru ca fotograful vostru, daca lucreaza legal cel mai probabil are stipulata in contract exclusivitatea asupra acestui serviciu – e o norma in domeniu, la nivel international, nu e o “inginerie” romaneasca. Daca vreti sa stiti mai multe despre diferenta dintre un album executat de catre un producator profesionist si albumul mult mai ieftin pe care il puteti face la Xerox-ul din colt, doar va zic pe scurt ca de la adezivii folositi, calitatea cartonului dintre file (asta pentru cei care se obosesc sa puna carton intre file!), calitatea legatoriei – toate astea fac diferenta dintre un album care se dezintegreaza fizic sau chimic in cateva luni sau unul pe care il puteti pastra ani de zile intact! Poate chiar peste generatii!

Una peste alta, din momentul in care fotografiile sunt gata, ar trebui sa primiti macheta albumului in 1-3 saptamani  de la finalizarea procesarii fotografiilor (cu exceptii, in functie de sistemul de lucru al fotografului), urmeaza timpul de decizie a mirilor (din experienta noastra, factorul care intarzie cel mai mult predarea albumului :) iar apoi producerea albumului, care dureaza 1-2 saptamani.Concluzia? Daca ati ales bine fotograful, ar trebui sa fiti fericitii posesori ai unui album de nunta in 2-5 luni de la nunta. DAR cel mai important lucru e sa fie respectata intelegerea initiala. Atata vreme cat fotograful a stipulat in contract (si va sfatuim sa fie trecut in contract, nu pe baza de promisiuni ;) ca va preda albumul in 3 ani si ati fost de acord, what’s fair is fair – daca il primiti in 3 ani e foarte ok. Fiecare fotograf isi stabileste ritmul, prioritatile si stilul de lucru – daca ati acceptat ceva in entuziasmul initial, va trebui sa acceptati conditiile pana la capat! Neintelegerile apar, de obicei, de la conditii “povestite” si nu trecute in contract. Asigurati-va ca ati lamurit de la bun inceput:

• ce dimensiune si cate pagini (atentie la diferenta dintre pagini si file) va avea albumul
• ce tip de coperta va avea albumul
• cine va face selectia fotografiilor
• in cat timp vor fi predate fotografiile si in ce format/rezolutie (va pot astepta multe surprize aici)
• in cat timp va fi predat albumul
• ce garantie are albumul

fotografie de nunta

Daca mai aveti curiozitati despre aspecte care tin de fotografia de nunta, imi puteti scrie pe adresa foto@imagia.ro si voi incerca sa pregatesc si alte articole pe astfel de teme. Pana una alta, va doresc sa va bucurati din de amintirile de la nunta si sa fie apreciate de cat mai multe generatii de-acum incolo!

Portofoliul IMAGIA de fotografie de nunta poate fi urmarit pe www.imagia.ro si pe pagina de Facebook sau Instagram.

***

Citeste Best of Weddings 2015 – Catalogul nuntilor reusite din Romania

***